Crna hronika

Pretresi na 10 lokacija u TK: Oduzete puške, municija, više od 100 “paketića” droge…
Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i imovinskih delikata, dana 10.12.2019.godine izvršili pretrese na 10 lokacija na području Lukavca, Tuzle, Doboj Istoka, Živinica, Srebrenika i Banovića.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: automatska puška cal. 7,62 mm sa preklopnim kundakom sa 3 okvira i 24 bojeva metka, automatska puška cal. 7,9 mm sa jednim okvirom, vazdušna puška bez odgovarajuće dokumentacije, kapa „fantomka“, jedan bojevi metak od protiv-avionskog mitraljeza cal. 12,7 mm, električna brusilica i određena količina drugog alata sumnjivog porijekla, 2 veća i 108 manjih pakovanja sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, manji grumen materije koja asocira na opojnu drogu, dva pakovanja od pvc. folije u kojem se nalazi bijela praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „amfetamin speed“, jedno veće i jedno manje pakovanje sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“, staklena tegla u kojoj se nalazi osušena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“, tri drobilice, digitalna vaga, manja količina praškaste materije (bijele i smeđe) koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, više predmeta koji se koriste za konzumiranje opojne droge, više komada sjemenki koje svojim izgledom asociraju na sjemenke opojne droge i dr.

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: S.K., rođen 1962.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Krađa iz člana 286. Krivičnog zakona Federacije BiH, E.Dž., rođen 1995.godine nastanjen na području grada Srebrenika i E.D., rođen 1995.godine nastanjen na području grada Živinica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, dok će protiv S.Z., rođen 1962.godine iz Banovića biti zadokumentovan prekršaj shodno odredbama Zakona o oružju i municiji TK-a.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija nadležnom Tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv: E.Dž., rođen 1995.godine nastanjen na području grada Srebrenika, E.D., rođen 1995.godine nastanjen na području grada Živinica, S.Č., rođen 1983.godine nastanjen na području općine Lukavac, Š.K., rođen 1995.godine nastanjen na području općine Doboj Istok, N.A., rođen 2001.godine iz Lukavca, Z.M., rođen 1988.godine iz Lukavca i 17-godišnjaka iz Srebrenika, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH, dok će Ž.M., rođena 1986.godine iz Tuzle uz Izvještaj biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH – saopšteno je iz MUP-a TK.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button