
Ne savjetuje se uzimati lijekove na prazan želudac često nam se kaže da pojedemo zalogaj prije nego popijemo bilo koju tabletu.
Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju lijekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.
Neke kombinacije lijekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputu o lijeku prije nego počnete uzimati novi lijek.
Evo pet namirnica koje nikada ne smijete miješati s određenim lijekovima kako biste izbjegli neugodne komplikacije.
- Grejpfrut i statini:
- Grejpfrut može povećati koncentraciju statina u krvi, što može dovesti do nuspojava. Preporučuje se ograničiti unos soka od grejpfruta ili ga potpuno izbjegavati ako uzimate statine.
- Mliječni proizvodi i antibiotici:
- Kalcij prisutan u mliječnim proizvodima može ometati apsorpciju određenih antibiotika poput tetraciklina i kinolona. Preporučuje se uzimanje antibiotika nekoliko sati prije ili nakon konzumacije mliječnih proizvoda.
- Lisnato povrće i razrjeđivači krvi:
- Velike količine lisnatog povrća bogatog vitaminom K mogu smanjiti učinkovitost lijekova za razrjeđivanje krvi poput varfarina. Važno je održavati ravnotežu i pratiti unos hrane bogate vitaminom K.
- Piće i lijekovi protiv bolova:
- Alkohol može povećati nuspojave nekih lijekova protiv bolova, antidepresiva i lijekova protiv dijabetesa. Trebali biste izbjegavati konzumaciju alkohola kada uzimate ove lijekove.
- Kava i antipsihotici:
- Kofein može utjecati na apsorpciju antipsihotika. Preporučuje se konzumacija ovih lijekova s vodom umjesto s kofeinskim napicima kako bi se osigurala optimalna apsorpcija.