Doručak je obavezan za dijabetičare. Ova bolest nastaje kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina ili tijelo ne reaguje na insulin. Međutim, male izmjene u režimu ishrane mogu da spriječe povećanje šećera u krvi, piše “Lepa & Srećna“.
Nutricionisti tvrde da su jaja odlična namirnica za doručak i da njima možemo da oborimo šećer, ali i da smanjimo rizik od srčanih oboljenja.
Jaja povećavaju količinu dobrog holesterola u krvi pri čemu, takođe, poboljšavaju osjetljivost organizma na insulin. Povećanjem dobrog holesterola, tijelo lakše podnosi i loš holesterol.
Važno je da jedete cijela jaja, a ne samo bjelanca kako se u modernim dijetama preporučuje. Nemojte ih pržiti niti pretjerano soliti, već ih obarite i poslužite sa salatom – jedno jaje dnevno koristi svima, ali najbolje je da se posavjetujete sa doktorom koji prati vaše zdravstveno stanje.