Lifestyle

Ovih 10 namirnica možete jesti bez straha da ćete se udebljati










Vjerovali ili ne, postoje namirnice koje možete jesti do mile volje bez straha da ćete se udebljati.

Nutricionistica Lisa Young navela je njih deset i objasnila nekoliko razloga zašto nećete dobiti na težini ako jedete ovu hranu.

Riječ je o namirnicama koje su uglavnom sastavljene od vode, sadrže vlakna koja vam pomažu da ostanete siti, prepune su vitamina i drugih hranjivih tvari koje imaju brojne prednosti za vaše zdravlje, rekla je Young i pobrojala ih, prenosi Index.hr.

Celer

Gotovo 95 posto celera sastavljeno je od vode, ali to ne znači da ovo povrće nema značajne zdravstvene koristi. Celer sadrži kalij, folne kiseline, vlakna i 30 posto dnevne potrebe vitamina K. Ipak, najbolje ga je jesti kad je svjež. Povrće gubi mnoge antioksidanse u roku od pet do sedam dana od kupnje.

Kelj

Šalica sirovog kelja ima samo 33 kalorije – ali sadrži gotovo tri grama proteina i 2,5 grama vlakana po porciji. To je jedna od relativno rijetkih namirnica koja sadrži omega-3 masne kiseline.

Borovnice

Borovnice imaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Šalica borovnica ima oko 85 kalorija.

Krastavci

Većina hranjivih vrijednosti krastavca nalazi se u njegovoj koži i sjemenkama. Plod koji se uglavnom sastoji od vode, sadrži samo 16 kalorija po porciji.

Paradajz

Paradajz sadrži likopen, karotenoid koji se bori protiv kroničnih bolesti. Osim likopena, paradajz je bogat vitaminima A, C i B2, kao i folnom kiselinom, kromom, kalijem i vlaknima.

Jedan srednje veliki paradajz ima samo 25 kalorija.

Grejp

Grejp je odavno poznat kao voće koje pomaže kod mršavljenja. Bogat je vlaknima, stabilizira razinu šećera u krvi i pomaže vam da se osjećate siti. U polovici grejpa ima samo 50 kalorija. Grejp također može pomoći pri snižavanju kolesterola i poboljšanju probave, a folna kiselina koja se nalazi u voću čini ga idealnim voćem za trudnice.

Brokula

Brokula sadrži antikancerogenu tvar poznatu kao sulforaphane. Brokula je najhranjivija kada se jede sirova ili kuhana na pari.

Osim vitamina A, C, E i K, jedna porcija brokule sadrži oko 20 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Osim toga, u jednom obroku ima samo 31 kalorija.

Karfiol

Iako njezina bijela boja može natjerati ljude da misle drugačije, karfiol je zapravo vrlo svestrana i hranjiva biljka. Izvrstan je izvor vlakana i vitamina C i K. U jednoj porciji ima oko 25 kalorija.

Kupine

Zdravstvene prednosti kupina nevjerojatno su raznovrsne. Kao i mnoge druge bobice, ovo voće je bogato vitaminom C, kao i antioksidansima poznatim kao bioflavonoidi.

Osim toga, jedenje kupina može pomoći pri probavi i budnosti, a mnogi tvrde i da zateže tkivo što dovodi do mlađe kože.

Zelena salata

Salata je bogata željezom i vitaminima A i C, folnom kiselinom i željezom, a po porciji sadrži 10 do 20 kalorija.

(Izvor: Index.hr)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button