Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima.
Ipak, vječita dilema jeste – da li je jaje koje smo kupili doista svježe?
Želite li biti sigurni napravite 3 kratka testa za koja vam treba svega nekoliko minuta.
1. U duboku staklenu posudu ili čašu naspite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.
– Svježe jaje u potpunosti će potonuti i ‘zalijepiti’ se za dno
– Malo starije jaje će jednim dijelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
– Jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.
2. Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.
– Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju
– Ako je iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
3. Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjir. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjir i promotrite njegov izgled.
– Ako žumance stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelance ostaje okupljeno oko njega jaje je svježe.
– Ako je žumance čvrsto, ali se malo raširilo i spljoštilo, a bjelance prozirno i još uvijek nije potpuno razliveno po tanjiru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
– Ako je žumance mekano, potpuno spljošteno ili se odmah razlilo, a bjelance vodenasto i potpuno razliveno po tanjuru jaje je najvjerovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
Radio Sarajevo