Topa je neizostavni dio iftara kod mnogih ljudi.
Nakon hurme i vode slijedi topa uz vruće somune bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftar.
Dobila je i naziv po tome što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira. Sastojci koji se stavljaju u topu razlikuju se od kuće do kuće, mada su maslac i sir osnovni sastojci tope. Obično se stavljaju mladi i dimljeni sir, puter, kajmak i jaje.
Evo nekoliko verzija pravljenja tope, a ni sa jednom sigurno nećete pogriješiti:
1. Puter istopiti na niskoj temperaturi, narendati žutog sira, dimljenog sira, malo travničkog sira i miješati dok ne bude ujednačena masa. Dodati pavlaku i ponovo izmiješati i na kraju jedno jaje. Sve treba biti u skoro tečnom stanju.
2. Rastopiti malo maslaca, pavlake, mlijeka, vrhnja, trapist sira, so, narendati suhi sir.
3. Rastopiti jednu veliku kašiku vajkrema, žumance i so. Prvo se topi vajkrem, pa doda žumace, da bi se dobio kremast okus. Ako je pregusto za vaš ukus, dodajte kašičicu mlijeka.