Priprema domaće pizze može biti zabavan način da zadovoljite svoje gastronomske želje. Ključ uspjeha leži u kvalitetnom tijestu i pažljivom odabiru sastojaka.
U ovom članku, podijelit ćemo provjereni recept za tijesto i korake za savršenu domaću pizzu.
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna (tip 00 ili polubijelo)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
- 325 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema tijesta:
U manjoj posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pjena. Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da odmara na toplom mjestu 1-2 sata ili dok se volumen udvostruči.
Kada se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela za tanje kore ili ostavite kao jedan komad za deblje kore.
Sastojci za pizzu:
- 1 šoljica umaka od paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čajna kašika suhog origana
- Sol i biber
- 200 g svježeg ili mozzarelle sira
- 1 kašika cherry paradajza, prerezana na pola
- 100 g šunke, narezane na tanke trakice
- 1 paprika, narezana na kolutove
- 1 crveni luk, tanko narezan
- masline po želji
Koraci za pripremu pizze:
Stavite pećnicu na 220°C kako bi se dobro zagrijala. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u obliku pizze. Premjestite ga na papirom obložen lim za pečenje. Pomiješajte umak od paradajza, maslinovo ulje, origano, sol i biber. Ravnomjerno nanesite premaz na tijesto.
Stavite svježi sir, cherry paradajz, šunku, papriku, luk i masline po tijestu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok rubovi pizze ne postanu zlatno smeđi, a sir lijepo istopljen.
Izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko ohladi, narežite i poslužite!
Uživajte u savršenoj domaćoj pizzi sa svježim tijestom i odabranim sastojcima!