Lifestyle

Ne uspijeva vam tijesto za pizzu? Donosimo najbolji recept ikad!

Ideja za ručak




Priprema domaće pizze može biti zabavan način da zadovoljite svoje gastronomske želje. Ključ uspjeha leži u kvalitetnom tijestu i pažljivom odabiru sastojaka.

U ovom članku, podijelit ćemo provjereni recept za tijesto i korake za savršenu domaću pizzu.

Možda će Vas zanimati i:

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna (tip 00 ili polubijelo)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 325 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema tijesta: 

U manjoj posudi pomiješajte toplu vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pjena. Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da odmara na toplom mjestu 1-2 sata ili dok se volumen udvostruči.

Kada se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela za tanje kore ili ostavite kao jedan komad za deblje kore.

Sastojci za pizzu:

  • 1 šoljica umaka od paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čajna kašika suhog origana
  • Sol i biber
  • 200 g svježeg ili mozzarelle sira
  • 1 kašika cherry paradajza, prerezana na pola
  • 100 g šunke, narezane na tanke trakice
  • 1 paprika, narezana na kolutove
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • masline po želji

Koraci za pripremu pizze:

Stavite pećnicu na 220°C kako bi se dobro zagrijala. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u obliku pizze. Premjestite ga na papirom obložen lim za pečenje. Pomiješajte umak od paradajza, maslinovo ulje, origano, sol i biber. Ravnomjerno nanesite premaz na tijesto.

Stavite svježi sir, cherry paradajz, šunku, papriku, luk i masline po tijestu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok rubovi pizze ne postanu zlatno smeđi, a sir lijepo istopljen.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko ohladi, narežite i poslužite!

Uživajte u savršenoj domaćoj pizzi sa svježim tijestom i odabranim sastojcima!

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button