Hamburgeri su omiljena brza hrana mnogima, pa tako i sve veći lanci restorana u svojoj ponudi imaju manje i veće hamburgere.
No ipak, ako ste hamburgoljubac česta kupovina može biti prilično skupa. Ono što je pozitivno jeste da ih tako lako možete napraviti u vlastitoj kuhinji
Za meso su vam potrebna samo tri sastojka, a priloge stavljate po želji. Jeftinije je, pogotovo ako pravite veće količine i u svakom slučaju zdravije jer znate šta stavljate u svoje omiljeno jelo.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela su:
- 400 grama mljevenog mesa
- so, biber
- glavica luka
- kiseli krastavac srednje veličine
- 2 kašike majoneze
- bijeli luk u prahu
- crvena paprika u prahu
- pola kašičice senfa
Prilozi:
- zelena salata
- paradajz
- crveni luk ( po želji)
- malo kečapa
Način pripreme:
Meso posolite i pobiberite. Ništa osim ova dva začina vam neće biti potrebno jer će meso tako biti mekše i rastresitije. Napravite malo deblje pljeskavice. Od ove količine mesa možete napraviti deset srednjih hamburgera. Pecite ih na grill tavi i na srednjoj vatri.
Dok se burgeri peku, napravite burger sos. Sitno isjeckajte luk i krastavice. Stavite u činiju i dodajte dvije kašike majoneze, posolite i dodajte malo bijelog luka u prahu. Na kraju dodajte pola kašičice senfa i malo crvene paprike u prahu. Sve promješajte i sjedite.
Pecivo prepolovite i na jednu stranu stavite malo sosa, list zelene salate, potom paradajz, pljeskavicu i topljeni sir. Na kraju stavite nekoliko kolutova luka i malo kečapa.
Servirajte uz pomfrit.
Izvor: Klix