Jestivi darovi bit će osobito šarmantni ako ih izradite od bilja koje ste sami uzgojili. No i u posljednji tren možete “skuhati” jednostavne darove poput octa s malinama ili soli s ružmarinom.
Mješavina začinskog bilja ili mirisnih čajeva može biti prikladan dar za gurmane, ali i kulinarske početnike. Da bi dar bio i praktičan, uz njega možete ručno izraditi knjižicu s omiljenim receptima u kojima glavnu ulogu ima aromatični ocat, ulje ili domaći pekmez.
Takvi jestivi darovi mogu biti i dodatak uz “ozbiljniji” kulinarski dar poput starinskog mlinca za papar, mužara ili blendera. Jestivi darovi bit će osobito šarmantni ako ih izradite od bilja koje ste sami uzgojili – i čaj od metvice i matičnjaka ima svoju vrijednost, ako je sve potpuno domaće.
I u posljednji tren možete “skuhati” jednostavne darove poput octa s malinama ili soli s ružmarinom koji bi vas, da ih kupujete u specijaliziranim trgovinama, skupo stajali.
Gurmanski ocat za salate aromatiziran malinama
Sastojci: 400 g zamrznutih malina (umjesto njih možete upotrijebiti i ribizl, kupine, jagode ili drugo bobičasto voće), litra kvalitetnog octa od crnog vina
Priprema: Dobro očistite nekoliko staklenki i u njih rasporedite zamrznute maline. Prelijte ih vinskim octom i ostavite da odstoje sedmicu dana na tamnome mjestu. Procijedite kroz cjedilo na koje ste stavili gazu i ulijte u dekorativnu bočicu.
Ljuto ulje od čili-papričica
Sastojci: 2 kašičice komadića suhih čili-papričica, šalica maslinova ulja (umjesto njega može i bučino, suncokretovo ili sezamovo ulje)
Priprema: ulju prema želji dodajte usitnjene suhe čili-papričice i zagrijavajte ga desetak minuta na laganoj vatri. Nakon toga ostavite ulje da odstoji 12 sati. Procijedite ga kroz gustu tkaninu ili gazu i ulijte u bočicu. ulje se dodaje prije posluživanja jela.
Domaća ružmarinova sol
Sastojci: 3/4 šalice morske soli, 1/4 šalice suhog ružmarina (ili kadulje, vlasca, bosiljka, origana…)
Priprema: sol i ružmarin (ili mješavinu odabranoga začinskog bilja) stavite u blender i kratko izmiksajte. Stavite u manju staklenku pa je ukrasite vrpcom i grančicom ružmarina ili bora.