Lifestyle

NAJINTIMNIJI SUSRET NIJE SEKSUALNI, VEĆ EMOCIONALNA NAGOST


Najintimniji susret između dvoje ljudi nije seksualni, već emocionalna nagost. Razmjena koja se rađa kada se pobijedi strah i posvetimo se tome da upoznamo drugog o tome kakvi smo, u svim našim aspektima.

Nije lako uspjeti. Zapravo, emocionalna nagost se ne dobija tako lako ili sa bilo kim. Potrebno je vrijeme, snaga i želja da se čuju, osjećaju i prihvate emocije.

​Samosvijesnost i hetero-svijesnost, to znači poznavati sebe i stvarnost drugih.

Stoga, nije neobično što riječ izabrana u biblijskim spisima koja govori o seksualnoj ljubavi ili intimnosti je POZNAVANJE.

Emocionalna nagost počinje od nas samih

Emocionalna nagost počinje od nas. To znači da je veoma važno identifikovati se sa osjećanjima i shvatiti šta čini da se osjećamo opušteno, a šta ne, šta mislimo i kako možemo da koristimo naše emocije u službi naših misli.

Slušajte, povežite se i spoznajete vaše emocionalno nasleđe; istraživanje vašeg emocionalnog tijela je neophodno kako bi se oslobodili strahova, sukoba, nesigurnosti, uspjeha, naučene stvarnosti itd.

Znajući vašu emocionalnu filozofiju, možete istražiti vaše slabosti, biti svijesni onoga što vas boli i otpustiti bol je od suštinske važnosti da bi mogli da sastavite sliku koju vaše emocionalno ogledalo projektuje, skidajući odjeću koju ste “obukli”.

Svjesni naše emocionalne ranjivosti ona neće nestati, ali imati dublju svijest o njoj znači da svaki put kada se pojavi u našim životima, možemo je identifikovati i djelovati na nju, sprečavajući da se utopi u naše emocionalne veze.

Naše emocionalno naslijeđe, ključ za povezivanje

Naše emocionalno nasleđe ima snažan uticaj na našu sposobnost da se emocionalno povezujemo sa drugima kada to moramo učiniti. Upravo ovaj prtljag, ova koža, sačinjava naš način djelovanja prema senzacijama, osjećanjima i emocijama.

Izlaganje našim sjećanjima i onim osjećanjima koja možemo doživjeti kao neprijatne nije lako ali mnogo puta je čak korisno. Međutim, nema sumnje da postoji mnogo razloga zbog kojih je preporučljiva emocionalna nagost.

Ako želimo da imamo značajnije odnose, važno je da se zaustavimo i pogledamo prošlost i iscijelimo emocionalne rane našeg djetinjstva.

Provodne žice koje nose naše emocionalne poruke moraju biti otkrivene kako bi spriječili da one dominiraju našim reakcijama. Na primjer, kada kažemo da “nam naš brat ide na živce”, zapravo ga upućujemo na koji taster treba da klikne kako bi nas razbijesnio.

Poznavanje smjernica emocionalnih reakcija i njihovo komuniciranje nam pomaže u obnavljanju naših misli i našeg ukupnog blagostanja.

Dakle, kada se uključimo u proces samospoznaje, naš unutrašnji dijalog može da uspije da promjeni “Ljude opasne za nas” u “Način na koji me tretiraju povrijeđuje me, ali svijestan sam toga i neću pasti pod taj uticaj”.

Kada pristupimo našem emocionalnim nasleđu shvatajući kako prošla iskustva utiču na trenutna osjećanja, spoznaćemo olakšanje prilikom formiranja jakih i zdravih veza sa onima oko nas.

Nije lako biti nag kada imaš emocionalne rane

Put ka emotivnoj nagosti osobama ranjenim u prošlosti može biti jako težak, tada će biti neophodno boriti se protiv odjeće koja ih čini nedostupnim, zbog razočaranja, straha od odbacivanja, od napuštanja, od samoće …

Da biste to uradili, morate biti pametni, voljeti ljude i slušati, otvoriti oči i sopstvenu kožu, ostavljajući po strani predrasude i osude. To znači, dakle, aktivno i emocionalno slušati kroz sva čula bez “ali” i bez zareza.

Da bismo to uradili, moramo shvatiti da se emotivna nagost ne stvara u bilo kom okruženju, već da moraju postojati pravi uslovi za stvaranje emocija, koje treba osjećati, manipulisati njima, ispitati ih i koristiti ih.

Idealni emotivni scenariji kako bi doživljeli emocionalnu nagost su oni u kojima je prvo slušanje ono unutrašnje, empatija i emocionalna inteligencija.

​Scenariji u kojima su komunikacija i razumijevanje poboljšani čvrstim temeljima poštovanja i tolerancije.

Samo na ovaj način ćemo moći stvoriti emocionalno opušteno okruženje u kojem možemo doživjeti pravi intimni susret, ogoliti strahove, nesigurnosti i stvarne emocije. Tek tada ćemo moći da pružimo te zagrljaje koji prekidaju strahove i koji zatvaraju oči i ispunjavaju 200% naše tijelo i dušu.

Izvor: Hayat.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button