KulturaTuzlaU fokusu

“Najgori na svijetu” danas na Tuzla film festivalu
“Najgori na svijetu” naziv je dokumentarnog filma koji će se prikazati danas u 16:30 sati u okviru sedmog izdanja Tuzla film festivala u Narodnom pozorištu Tuzla. Ovo ostvarenje prati istraživačku priču dvije studentice žurnalistike koje su, svjesne lošeg glasa koji prati novinarski poziv, odlučile da se ne žele pomiriti s takvim imidžom novinarstva, odnosno, njihove buduće profesije te se odlučuju da samostalno krenu u potragu za odgovorima na pitanja koja okružuju tu tematiku.

Film je svoju premijeru doživio na arTz festivalu, nakon čega je imao nekoliko projekcija na festivalima u Bosni i Hercegovini, od kojih je najznačajnija na Sarajevo Film Festivalu gdje je zadobio veliko oduševljenje publike.

“Najgori na svijetu” je rađen u produkciji Omladinskog pokreta Revolt i koprodukciji festivala arTz, a nastao je kao rezultat višemjesečnog rada učesnika radionice pod nazivom “Umjetnost kao aktivizam”. Scenarij filma su uradile Azra Delmanović i Azra Husarić, tada studentice treće godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, na Odsjeku za žurnalistiku, a danas diplomirane novinarke.

Režiser filma Damir Pirić istakao je kako ovaj dokumentarac predstavlja otpor stereotipima i ksenofobiji koja je zastupljena u svim sferama društva.

“S obzirom da sam po vokaciji producent i često sam se nalazio u toj situaciji da kada sjedimo negdje u društvu producenta krive za neuspjeh nekih umjetničkih djela, ali i globalnu komercijalizaciju umjetnosti. Međutim, kažem da nisu svi producenti najgori, kao što nisu ni svi novinari najgori“, rekoa je Pirić.

“Mi smo uspjeli doći do ljudi koji su kao novinari radili prije, za vrijeme i poslije rata u BiH, ali i onih koji rade danas. Jedini problem na koji smo nailazili dok smo snimali film jesu mladi novinari koji nisu htjeli stati pred kamere i pričati o problemima današnje novinarske scene, dok je javnost jasno kritizirala samu novinarsku profesiju i scenu”, rekla je Husarić.

Delmanović je istakla da se na ovom filmu radilo veoma dugo, kao i da je ponosna na proizvod koju su na kraju dobili.

Iz cijele ove priče sam naučila da ako želiš biti dobar novinar, moraš prvenstveno biti dobra osoba. U novinarstvu zaista moraš biti dobar, jer javnosti moraš predstaviti istinu, a to ne možeš postići ako je sam ne percipiraš na pravi način”, poručila je Delmanović.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button