Lifestyle

Najbolje tijesto za pizzu: Uz ove trikove SVAKI PUT će uspjeti!




  1. Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro.
  2. Potom po redu dodajte sastojke: dvije kašičice soli, jednu kašičice šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakovanja od 7 grama).
  3. Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre – 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinovog ulja.
  4. Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
  5. Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom, te također cijelo vrijeme ruke “ispirite” oštrim brašnom.
  6. Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
  7. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke. 

Prijatno! 🙂

Možda će Vas zanimati i:

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button