
Tokom 2. Međunarodnog sajma kafe i čokolade, održanog od 16. do 18. maja 2025. godine u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u Tuzli, organizatori iz Udruženja građana Activus dodijelili su posebna priznanja istaknutim tuzlanskim slastičarima i pekarima.
Ova priznanja su uručena za višegodišnji doprinos očuvanju tradicije, kontinuiranu posvećenost kvalitetu usluge i ponude, te za značajan uticaj na kulinarsku scenu grada.
Priznanja su dobili:
- Cafe slastičarna Iljazović
- Slastičarna CS Rušidović – Kod Šaćira
- Slastičarna Jagoda
- Slastičarna Evropa
- Pekara Kabil
- Pekara Hukić
Ove ustanove su prepoznate kao nosioci kulinarske tradicije Tuzle, koje su kroz decenije rada uspjele očuvati autentične recepte i tehnike pripreme, istovremeno se prilagođavajući savremenim trendovima i potrebama tržišta.
Organizatori sajma ističu da su ova priznanja simbol zahvalnosti i poštovanja prema onima koji su svojim radom i predanošću doprinijeli očuvanju i promociji kulinarske baštine Tuzle. Dodjela priznanja je bila emotivan trenutak koji je podsjetio na važnost tradicije i zajedništva u razvoju lokalne zajednice.
Sajam kafe i čokolade, koji je ove godine posjetilo oko 18.000 ljudi, nastavlja svoju misiju povezivanja ljudi kroz ljubav prema kafi i čokoladi, te najavljuje još bogatiji program za narednu godinu.