Lifestyle

Mnogi cijeli život krivo peru tavu, evo u čemu je “caka”










Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljaju odmah pod vodu. Tvrde kako u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode te na taj način štete okolišu, piše The Sun.

Umjesto da isperu vruću tavu pod vodom, savjetuju da prvo pričekaju da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu kako bi se otpad reciklirao. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete oprati tavu pod vodom.

U slivnik postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili izravno u odvod.

– Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje – upozorili su iz The Food Standards agencije. Objavljene smjernice dio su kampanje “Love Water”.

Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istaknuli su i kako samo litra ulja koju kućanstva izliju u odvod može zagaditi milione litara pitke vode. Mast također može završiti u riječnom sistemu te zagaditi okoliš.

Izvor: 24sata.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button