LifestyleU fokusu

Mlada Tuzlanka Asja je dobitnica nagrade “Šampioni zaštite prirode, BiH green awards 2019”


Ruski profesor Andrej Zubov je rekao: “Barbarski odnos prema okolišu i kulturi uvijek je i svuda znak iskvarenosti duše bezočnim egoizmom i cinizmom.”

Ona je mlada Tuzlanka koja brine o zaštiti okoliša, čišćenju otpada, ilegalnih deponija i širenju svijesti o značaju ekologije za cijelo čovječanstvo. I za to je dobila priznanje.

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), treći put zaredom organizovao kampanju za izbor i dodjelu nagrade “Šampioni zaštite prirode, BiH green awards” 2019. godini. Ovaj događaj se organizuje za Dan planete zemlje 21. aprila. Ceremonija je prošle godine bila organizovana u Čapljini, a ove godine u Mostaru. Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija za dostignuća u prethodnom periodu. 20-godišnja Tuzlanka Asja Vrabac je odnijela ovogodišnju nagradu u kategoriji „Pojedinac do 30 godina“. Za ovu kategoriju se nominuje osoba koja ima neke predispozicije što se tiče zaštite okoliša, te koja je već neko vrijeme angažovana na tom području.

Izuzetna mi je čast što sam baš ja ponijela ovu titulu jer vjerujem da mogu da podignem svijest mladima oko sebe, pogotovo jer sam bila najmlađa u kategoriji sa svojih dvadeset godina. Ovo je moj najveći uspjeh do sada, istakla je s ponosom Asja za Radio Kameleon.

Asja je već pet godina uključena u „Let's do it“ projekat organizacije Multi. Do sada je u njihovim volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184 441 volontera, koji su očistili oko 13 350 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća. Asja je izvršavala funkciju terenskog koordinatora, a sada je asistent za donacije i sponzorstvo.

Foto: Facebook

„Let's do it“ projekat se bavi volonterskim radom, čišćenjem ilegalnih deponija i uspješno to obavljamo već sedam godina. Čast mi je reći koliko smo vremenom napredovali i koliko se ova priča stalno širi, kazala je Asja.

Važno je govoriti o očuvanju planete Zemlje, pogotovo sa ovim predispozicijama i nekim lošim prognozama za budućnost.

Mora se pričati i pisati o tome, i uspjeh je ako od 20 ljudi, njih bar deset uđe da vidi o čemu se tu radi i odluči da onaj papirić od čokolade neće baciti na ulicu, već će ostaviti u džepu ili torbi do prve kante za smeće, rekla je Asja.

Ona kaže da je upravo zahvaljujući projektu u koji je uključena svijest ljudi o važnost zaštite okoline godinama sve veća.

Kada smo skoro tražili ilegalnu deponiju kako bismo odradili #trashchallenge, bilo nam je  teško naći deponiju na području grada Tuzle što govori da je situacija koliko-toliko bolja. Ipak, naravno da može bolje, jer smo deponiju našli u blizini željezničke pruge, dodala je Asja.

Ono što je za nju poseban problem, jeste što svake godine prave akcije čišćenja na istim lokacijama na Ilinčici u Tuzli i svake godine na istim mjestima pronađu dosta otpada.

Velike stvari do sada su napravili mladi aktivisti, a zamislite koliko bi stanje bilo bolje samo na području grada Tuzle da se u različite akcije čišćenja otpada i zaštite naše okoline uključe građani, građanke, ali i ostale mnogobrojne vladine i nevladine organizacije, zaključila je ova mlada Tuzlanka.

Njena poruka mladim širom BiH jeste da za početak krenu od samih sebe i da naprave taj prvi korak mijenjanja svoje svijesti, jer samo promjenom pojedinca možemo mijenjati čitave zajednice.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button