BiHIstaknutoIzdvojeni članakTuzlaZaštita okoliša

Let's Do It & Eko Život – Očistimo Zemlju za 1 Dan: Sarajevo i Tuzla ujedinjeni u ekološkom čišćenju

15. septembar 2023. - Tuzla; 16. septembar 2023. - Sarajevo
“Let's Do It – Očistimo Zemlju za 1 Dan” je terenska akcija koja okuplja sve građane, a posebno mlade ljude, spremne da sebi osiguraju ljepšu i čišću budućnost.

Borba za Ekologiju i Čistu Okolinu

U svjetlu rastućih ekoloških izazova širom svijeta, Bosna i Hercegovina također se pridružila globalnom pokretu za očuvanje okoline. Inicijativa “Let's Do It – Očistimo Zemlju za 1 Dan” predstavlja odgovor na ozbiljne probleme ilegalnih deponija otpada koji kontaminiraju našu prelijepu prirodu.

Dvanaesta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada održat će se u petak, 15. septembra 2023. godine, na području Grada Tuzla. Ova akcija simbolizira zajednički napor lokalne zajednice da se suprotstavi zagađenju i očuva prirodu za buduće generacije.

Svjetski dan čišćenja održat će se u Sarajevu, u subotu, 16. septembra 2023. godine. To je dan kada se građani Sarajeva pridružuju globalnom pokretu za čišćenje okoline i izražavaju svoju posvećenost očuvanju prirode.

Jedinstvo u Akciji

Inicijativa “Let's Do It – Očistimo Zemlju za 1 Dan” potiče zajedništvo i suradnju svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu dob ili pozadinu. Poseban naglasak stavlja se na mlade generacije koje će oblikovati budućnost zemlje.

Ekipa volontera, posvećenih i entuzijastičnih ljudi, uložila je mnogo truda kako bi prelijepa ideja pretvorena u stvarnost. Ova inicijativa podržana je od strane različitih partnera.

Eko Život ponosno je Generalni partner projekta Let's Do It Tuzla i Srebreni partner projekta Let's Do It  Bosna i Hercegovina. Firma Eko Život kao i prethodnih godina tako i ove prijatelj i podrška, svih akcija koje sprovodi Let's Do It .

Svjesnost o Ekologiji i Promjena Navika

Svi smo svjesni da smo, od svog postanka, postali odgovorni za zagađenje okoline. I zbog toga je glavni cilj ovih zajedničkih projekata osvješćivanje građana i promjena njihovih navika u odlaganju otpada.

Pozivamo sve građane da se pridruže terenskim akcijama i daju svoj lični doprinos čišćem i zdravijem okolišu. Otpad koji se sakupi tokom ovih akcija bit će propisno i adekvatno zbrinut uz pomoć ovlaštenih sakupljača uključenih u sistem upravljanja ambalažnim otpadom kod Operatera Eko život.

Lokalne Terenske Akcije

U Tuzli, akcija čišćenja obuhvata različite lokacije, uključujući izletište “Ilinčica”, pojas šetališta “Slana Banja”, te parkove i područja uz rijeku Jalu. U Sarajevu, volonterska ekipa će se fokusirati na Vilsonovo šetalište, naselje Grbavica, Ilidžu i okolicu terminala, kao i rijeku Željeznicu.

Pridružite se ovoj hvalevrijednoj inicijativi kako bismo zajedno stvorili čistiju i zdraviju životnu sredinu za buduće generacije. Ujedinjeni u ekološkom čišćenju, možemo ostvariti promjene koje će osigurati čistu i lijepu budućnost za sve nas.

LOKACIJE ČIŠĆENJA  TUZLA

Tuzla – Ilinčica – okupljanje Soni trg – čisti se ukupno pet lokacija na  izletištu “Ilinčica”;

Tuzla – Centar  –  čisti se cjelokupan pojas šetališta „Slana Banja“, a nakon toga parking kod TC  „Merkator“ i parking kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli;

Tuzla – Zapad – čisti se park  iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju „Irac“, most  kod bivše Livnice, plato glavne željezničke stanice.

Tuzla – Istok – okupljanje volontera u novom parku na Sjenjaku (kod nove zgrade, preko  puta Bingo HM Sjenjak) – čisti se i uređuje područje naselja Sjenjak i Slavinovići.

LOKACIJE ČIŠĆENJA  SARAJEVO

Vilsonovo šetaliste i naselje Grbavica – jedna zajednička ruta

Ilidza – terminal i rijeka ŽeljeznicaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button