Big Bang #HerojiGeneracijeKameleon projekti

Kanita iz Tuzle sa 17 godina postala koordinatorica najvećeg ekološkog projekta u BiH

BIGBANG2023

Radio Kameleon kroz projekat BigBang #herojigeneracije prepoznaje, predstavlja i nagrađuje uspješne mlade ljude. Pogledajte kandidate, upoznajte se njihovom pričama i glasajte za njih.

Kanita Salihović ima dvadeset godina, rođena je u Tuzli, a svoje osnovno i srednje obrazovanje završila je u rodnom gradu.

Pohađala je Srednju medicinsku školu Tuzla – stomatološki smjer, što joj je otvorilo put ka studiranju stomatologije.

Druga je godina Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Kroz projekat “Let’s Do It Tuzla”, kojeg je aktivni član već petu godinu, uspjela je ostvariti dobre komunikativne sposobnosti i poznanstva u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Smatra da je to projekat koji je dokazao da se do promjena može doći, samo je za postizanje krajnjih ciljeva potreban dug period.

Kanitina postignuća: 

Kroz rad i zalaganje u projektu “Let’s Do It Tuzla”, shvata da je volonterizam u srednjoškolskim godinama jako bitan, uspijeva doći do funkcije koordinatora projekta.

Tako postaje odgovorna za najveći ekološki projekat u Bosni i Hercegovini.

Projekat ne bi bio ništa bez drugih mladih ljudi koji su uključeni, a koji imaju isti cilj – mijenjanje stanja u našoj zemlji.

Organizovali su dvanaest terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, gdje su postignute izvanredne brojke, što volonterskih učešća, što prikupljenih tona otpada.

Pored toga, zbog poprilične zagađenosti grada veliku ulogu godinama pridaju i sadnji drveća, što je za sve posebna manifestacija. Aktivisti iz “Let's Do it Tuzla” i u budućosti će raditi na podizanju svijesti stanovništva o važnosti očuvanja okoliša.

Planovi za budućnost?

“Planovi za budućnost u okviru aktivizma jesu angažovati mlade generacije i prepustiti im ulogu koju sam ja imala, te dati i njima priliku da prođu kroz ovu priču i izađu iz nje sa još većim sposobnostima i vještinama. Svakako da ću se posvetiti obrazovanju i studiranju”, rekla je ona.

Poruka mladima: “Važno je da svi krenu od sebe i budu promjena koju žele vidjeti u budućnosti”, poručila je Kanita.

Kanita Salihović kandidatkinja je za priznanje BigBang #herojigeneracije u kategoriji Ekologija.
Za nju možete glasati na OVOM LINKU.

Projekat podržan od strane BH Telecoma,  Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Grada Tuzla, Udruženja Kultura media i Radio Kameleona.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button