Penzioner Josip Barišić, inače vrhunski majstor metalske struke, uvijek ima pune ruke posla. Danju ore parcele za kukuruz koji će narednog proljeća sijati u nebranjenom dijelu uz rijeku Savu, siječe ogrjevno drvo i bavi se majstorijama. U večernjim satima suši kukuruz u mini sušari, koju je sam napravio, i melje žito u mlinu, koji je adaptirao za svoje potrebe.
– Od starog bojlera napravio sam pećicu bubnjaru, koja zagrijava radionicu. Onda sam u gornjem dijelu napravio limenu kištru, koja opasuje peć. Unutra su tri ladice sa metalnom mrežom na dnu. Tu dosušujem kukuruz koji meljem – kaže Josip.
Ovaj agilni majstor kukuruz za brašno proizvodi na prirodan način. Pripremio je i izoštrio nekoliko motika tako da je iz proizvodnje potpuno izbacio herbicide. Zanimljivo je da Josip već godinama sije rani kukuruz, još u martu, što je nezabilježeno na našem podneblju s obzirom na to da optimalni rok za sjetvu kukuruza počinje polovinom aprila.
Izvor: avaz