Biznis

Lejla – Bosanka sa njemačkom adresom pokrenula biznis u svom zavičaju










Proizvodnjom uljarica i žitarica Lejla Karović – Kersting, Ustikoljanka s adresom u njemačkom Frieburgu, nastoji potaknuti obradu zapuštenih parcela u Gornjem Podrinju. Ekološku proizvodnju suncokreta, lana, tikve uljarice, ćurekota te njihovu preradu u hladno presovana jestiva ulja, vidi kao jedan od načina za razvoj poljoprivrede.

“Imam vrlo skupu, ali inovativnu mašinu s vlastitim hladnjakom koji mehaničku temperaturu presovanja svodi na maksimum 40 stepeni. Za litar ulja potrebna su tri kilograma suncokreta i oko sat vremena rada, a mašina može presovati 120 različitih sjemenki. Bruto cijena 100 mililitara ulja je osam maraka”, kaže Kersting.

S jednim stalno uposlenim i dvadesetak sezonskih radnika obrađuje oko 13 hektara zemljišta zakupljenog na području Goražda, Novog Goražda i Čajniča. Osim suncokreta, sije lan, tikve uljarice i heljdu, a ćurekot je u probnoj proizvodnji.

Zainteresirana je za saradnju s poljoprivrednicima kroz zakup zemljišta ili otkup proizvedenih uljarica.

“Za sadnju suncokreta na površini od jednog hektara potrebno je 9,5 kilograma sjemena, a s jednog hektara, mi i ptice, brali smo do 1.000 kilograma. Otkupna cijena bila bi ista kao u Njemačkoj, gdje postoje standardi, tako da ona iznosi od četiri do pet eura po kilogramu”, pojašnjava Karović – Kersting.

Po završetku medrese, Lejla je u Egiptu studirala teologiju i arapski jezik. U Njemačkoj je završila studij islamologije, gender studies i germanistiku, a trenutno radi kao samostalni prevodilac. Vanredni je docent Visoke katoličke škole u Freiburgu. Upravo studij teologije opredijelio ju je na razmišljanje o odnosu ljudi prema zemlji.

“U Kur'anu lijepo stoji da smo svi stvoreni od zemlje. Tužna sam kada vidim kako se odnosimo prema zemlji, prema Drini, koja je velika otpadna voda. Moj doprinos je da ekološki obrađujem zemlju, da ljudima pokažem dio mogućnosti koje nam zemlja nudi i da, nakon što sam proputovala svijet, na ovaj način doprinesem svom kraju”, ističe Lejla Karović – Kersting.

Karović – Kersting ulje proizvodi iz integralnog zrna. Od taloga nakon presovanja planira proizvoditi ekološke kocke za potpalu, a od iscijeđene smjese dobivaju se pogače za ishranu stoke.

Izvor: Avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button