Zanimljivosti i zabava

Ključ uživanja: Evo uz šta se obavezno pije crno pivo




Vi ste istinski ljubitelj crnog piva. Jasno prepoznajete razliku ukusa i mirisa u odnosu na svijetlo, ali da li znate kako nastaje pravo crno pivo? Zašto je tako specifično i koja je tajna majstorske recepture? Odgovore na ova pitanja, kao i kako sipati, u koju času i uz koje jelo poslužiti crno pivo, pročitajte u nastavku teksta.

Pivo je poznato čovječanstvu kroz milenijume, a narodno predanje kaže da je nastalo tako što je jedan pekar zaboravio tijesto koje je napravio na suncu i ono se pretvorilo u tečnost. Ukus ove tečnosti, koji je bio kiselo-gorak veoma se dopao pekaru.

Možda će Vas zanimati i:

Danas pivo nastaje alkoholnim vrenjem ječmenog slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Ječmeni slad je najznačajniji sastojak piva, koji daje osnovne osobine pivu: boju, ukus, jačinu i gustinu. Nakon što se očisti i sortira, ječam se kvasi kako bi klijao. Klijanje, kao najvažniji dio procesa pri dobijanju pivarskog slada, strogo je regulisano kako bi se dobili različiti tipovi slada (svijetli, tamni i razni varijeteti). Dakle, pivarski slad predstavlja isklijali, a zatim osušeni i od klica, oslobođeni ječam.

Razlika između svijetlog i crnog piva je u upotrebi različitih vrsta slada. Svijetlo pivo se dobija isključivo iz svijetlog slada, koji se koristi u standardnoj proizvodnji svih piva.

Tajna majstorske recepture za proizvodnju pravog crnog piva zapravo leži u kombinaciji nekoliko vrsta slada. Pored svijetlog, tu je i specijalni koji doprinosi slatkastom ukusu i posebnom ukusu pečenog hljeba. Za postojanost pjene i karakterističan ukus karamele zaslužan je karamelizovani slad, a intenzivna boja i blaga gorčina prepoznatljiva pri prvom gutljaju, dobija se od crnog (prženog) slada. Kombinacija ovih sastojaka koristi se od samog početka procesa proizvodnje radi dobijanja pravog crnog piva.

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svijetlog, boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada, odnosno dodavanjem kvasca u sladovinu.

Ukoliko želite da osjetite pravi ukus i miris crnog piva preporučuje se konzumacija iz široke čase koja se blago sužava ka vrhu – radi održavanja idealne temperature koja iznosi 8 stepeni. Ako hoćete da budete majstor u sipanju piva, blago nagnite času (pod uglom od 45 stepeni), sipajte do pola, a zatim postepeno ispravljajte čašu radi postizanja željene pjene. Crno pivo, po mišljenju većine kulinara, odlično ide uz gulaš, roštilj, ali i poslastice. Čokoladni deserti u kombinaciji sa crnim pivom su pravi užitak za vaša čula.

crno pivo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button