Anemija ili malokrvnost je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kiseonik, a najčešće nastaje zbog smanjenja količine crvenih krvnih zrnaca – eritrocita i hemoglobina u njima.
Malokrvnost djeteta starijeg od godinu nastaje najčešće zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, njegove nedovoljne apsorpcije ili slabog iskorištavanja.
Šta je uzrok?
Uzroci anemije mogu biti nedovoljna proizvodnja ili prekomjerna razgradnja eritrocita ili gubitak krvi. Kod novorođenčeta i malog djeteta anemija je fiziološka pojava zbog pojačane razgradnje “viška” eritrocita sa kojim se dijete rađa.
Anemija se najčešće javlja u drugom ili trećem mjesecu života, jer eritrociti koji su nastali u fetalno doba žive 60 do 70 dana, volumen krvi brzo se povećava, jer dijete brzo raste, a novi eritrociti se ne proizvode dovoljno brzo.
Najčešće se anemija javlja u rano proljeće nakon dugog zimskog perioda kada u ishrani nedostaju svježe voće i povrće bogato gvožđem.
Kako je prepoznati?
Slabokrvna djeca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju, a može se javiti i otežano disanje. Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove slabokrvnosti kod djeteta je izrazito blijeda koža, koja ne mora uvijek biti pouzdan pokazatelj anemije.
Nezainteresiranost za igru, slabiji apetit (što još više smanjuje koncentraciju gvožđa u krvi) i pojačano znojenje, takođe, navode roditelja da zatraži pregled ljekara, prenosi Pink.rs.
Hrana koja obiluje željezom:
Hrana životinjskog porijekla – meso, iznutrice;
Zeleno lisnato povrće – špinat, blitva, kelj, cvekla;
Voće – bogato je i vitaminom C koji poboljšava apsorpciju gvođža;
Mahunarke – boranija, grašak, pasulj (za stariju djecu).