Fenomenalne i uz slane i uz slatke priloge. Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz …
Odlične su u svakoj kombinaciji!
RECEPT
Sastojci:
- 550 g brašna,
- 300 ml jogurta,
- 1 kašikica šećera,
- 1 kašikica soli,
- 1 kašikica sode bikarbone,
- 1 kašikica praška za pecivo,
- ulje za prženje (a mogu se peći u pećnici).
Priprema: U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmiješati. Postepeno dodavati brašno i zamijesiti mekše tijesto. Tijesto staviti u najlon kesu (za zamrzivač) i ostaviti u hladnjak da odstoji 10 minuta.
Nakon toga, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, formirati oblik “valjka”, i izrezati na 7 dijelova. Svaki dio premijesiti formirajući 7 loptica.
Staviti ih na pladanj i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug (veličine tanjira). Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umjerenoj vatri dok ne porumene s obje strane.
Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće. Ako želite nemasniju verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem, piše Oklagija.rs.
Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz …
Odlične su u svakoj kombinaciji!
(Hayat)