Lifestyle

Jogurt lepinje: Pecivo bez konkurencije zbog kojeg ćete zaboraviti na hljeb










Fenomenalne i uz slane i uz slatke priloge. Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz …

Odlične su u svakoj kombinaciji!

RECEPT 

Sastojci: 

  • 550 g brašna,
  • 300 ml jogurta,
  • 1 kašikica šećera,
  • 1 kašikica soli,
  • 1 kašikica sode bikarbone,
  • 1 kašikica praška za pecivo,
  • ulje za prženje (a mogu se peći u pećnici).

Priprema: U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmiješati. Postepeno dodavati brašno i zamijesiti mekše tijesto. Tijesto staviti u najlon kesu (za zamrzivač) i ostaviti u hladnjak da odstoji 10 minuta.

Nakon toga, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, formirati oblik “valjka”, i izrezati na 7 dijelova. Svaki dio premijesiti formirajući 7 loptica.

Staviti ih na pladanj i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug (veličine tanjira). Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umjerenoj vatri dok ne porumene s obje strane.

Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće. Ako želite nemasniju verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem, piše Oklagija.rs.

Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz …

Odlične su u svakoj kombinaciji!

(Hayat)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button