Tko može zamisliti ljeto bez omiljenih punjenih paprika. Ovo je jedna od verzija za ovo jelo, jer svaka domaćica ima svoj recept i neku svoju malu tajnu.
Netko ubaci jaje u smjesu da bi nadjev bio kompaktniji, netko izbjegava koristiti zapršku da bi jelo bilo što laganije, netko ih doradi tj zapeče u pećnici. U svakom slučaju svi će ih obožavati i od njih će dom zamirisati.
Sastojci:
- 15 kom manjih svježih paprika
- 500 g mljevene junetine
- 150 g riže kratkog zrna
- 70 g mrkve
- 3 manje glavice crvenog luka
- Mješavine začina
- Mljevene slatke paprike
- Peršina
- Papra
- Soli
Za zapršku:
- 4 jušne žlice ulja
- 3 jušne žlice brašna
- 4 jušne žlice mljevene rajčice
- Mljevene slatke paprike
- Mješavine začina
- Papra
- Soli
- 1 svježa rajčica
Priprema:
1. Operite paprike, uklonite im peteljku i sjemenke jako pažljivo, da paprike što manje oštetite.
2. Očistite luk i izrežite jako sitno, ako ste u mogućnosti koristite blender.
3. Također očistite mrkvu i peršin i kao i luk isjeckajte jako sitno.
4. Isjeckani luk, mrkvu i peršin stavite u posudu i dodajite ostale sastojke: mljeveno meso, rižu koju ste lagano oprali u malo hladne vode, mješavinu začina, mljevenu slatku papriku, papar i sol.
5. U smjesu dodajte 2 dcl vruće vode i dobro cijelu smjesu izmiješajte da se sastojci dobro povežu.
6. Očišćene paprike punite dobivenom smjesom.
7. Preplovite rajčicu i izrežite je na tanke listove i njima zatvorite paprike koje ste napunili smjesom.
8. Napunjene paprike poredajte u posudu u kojoj ćete ih kuhati.
Zaprška:
9. U posudi dobro ugrijte ulje. U ugrijano ulje dodajte brašno i dobro izmiješajte da ne bude nimalo grudica, ako vam bude suha smjesa dodajte još malo ulja.
Zagrijavajte dok se brašno ne zapeče i dobije blago tamniju boju. U dobivenu smjesu dodajte mljevenu papriku, kratko promiješajte i ubrzo dodajte pasiranu rajčicu, a odmah zatim dodajte 3 dcl vruće vode. Dobro pazite nakon dodavanja mljevene paprike i rajčice jer smjesa lako zagori.
10. Ostavite da se sastojci povežu i da se smjesa zgusne, a zatim dodajte sol, mješavinu začina, papar i pustite da proključa.
11. Dobivenu zapršku dodajte u posudu u koju ste stavili napunjene paprike, dolijte vode tek toliko da tekućina pokrije paprike, jer će se one pri kuhanju opustiti.
12. Sve zajedno kuhajte oko sat vremena. Pred kraj kuhanja provjerite je li jelo dovoljno začinjeno i po potrebi dodajte začina po ukusu, poslužite samostalno ili uz pire krumpir.
Izvor: Jabuka.tv