Lifestyle

JEDE LI VAM SE NEŠTO SLATKO? Evo ideje za sirovu tortu od kokosa i badema







Sirove torte su pravi hit. Ne samo stoga što se ne peku pa su brže gotove, već se gotovo redovno prave od probranih, zdravih sastojaka, a njihov okus je uvijek – fenomenalan.

Sastojci za podlogu:  150 g oraha, 1 kašičica cimeta, 60 g datula, malo kokosovog brašna i kokosovog ulja u spreju za premazati kalup.

Za kremu od kokosa: 90 g datula, 120 g kokosa, 100 ml svježe cijeđenog soka od narandže, ribana korica neprskane narandže, 1 kesica vanilije, oko 180 ml vode.

Za kremu od badema: 230 g badema, 1 kašika ekstrakta vanilije, 2 kašike kokosovog sirupa, oko 200 ml vode.

Priprema: Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datulama. Datule bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko jedan sat u hladnoj vodi.

Ocijedite pa ih dodajte postepeno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite je u kalup koji je prethodno poprskan kokosovim uljem u spreju i posut kokosom. Odložite sa strane dok pripremate kreme.

Krema od kokosa – U blender stavite datule (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), kokos, sok narandže, naribanu koricu narandže, valiniju i vodu.

Dobro izblendajte (oko 2 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće.

Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko podloge. Stavite u frižider dok pripremate sljedeću kremu.

Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), aromu vanilije, kokosov sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite.

Ostavite tortu barem 5 sati (ili preko noći u frižideru) i prije serviranja ukrasite je kokosovim brašnom ili po želji.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button