Lifestyle

Inteligencija od malih nogu







Nedavna studija kanadskih naučnika provedena na više od 200 dojenčadi ukazala je na važnost dodavanja višestruko nezasićenih masnih kiselina u dječiju hranu.

Dodavanje svega 0.36 posto DHA (dokosaheksaenoične kiseline) i 0.72 posto ARA (arahidonske kiseline) značajno poboljšava kognitivni razvoj novorođenčadi i dojenčadi.

Dojenčad stara devet mjeseci koja su već od prvih sedmica života dobivala hranu obogaćenu navedenim nutrijentima s većom su lakoćom i tačnošću (51 posto) rješavala problemske zadatke nego dojenčad koja su jela neobogaćene formule (svega 29 posto uspješnosti na zadacima).

Osim razvoja spoznaje, konzumacija tih polinezasićenih masnih kiselina u najranijoj životnoj dobi osigurava i bolji razvoj vida. Problemski zadaci, odnosno lakoća i tačnost njihovog rješavanja pozitivno korelira s kasnijom inteligencijom i rječnikom pa su optimalna prehrana i pravovremena suplementacija važne već od najmanjih nogu.

 

Izvor: Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button