Nedavna studija kanadskih naučnika provedena na više od 200 dojenčadi ukazala je na važnost dodavanja višestruko nezasićenih masnih kiselina u dječiju hranu.
Dodavanje svega 0.36 posto DHA (dokosaheksaenoične kiseline) i 0.72 posto ARA (arahidonske kiseline) značajno poboljšava kognitivni razvoj novorođenčadi i dojenčadi.
Dojenčad stara devet mjeseci koja su već od prvih sedmica života dobivala hranu obogaćenu navedenim nutrijentima s većom su lakoćom i tačnošću (51 posto) rješavala problemske zadatke nego dojenčad koja su jela neobogaćene formule (svega 29 posto uspješnosti na zadacima).
Osim razvoja spoznaje, konzumacija tih polinezasićenih masnih kiselina u najranijoj životnoj dobi osigurava i bolji razvoj vida. Problemski zadaci, odnosno lakoća i tačnost njihovog rješavanja pozitivno korelira s kasnijom inteligencijom i rječnikom pa su optimalna prehrana i pravovremena suplementacija važne već od najmanjih nogu.
Izvor: Avaz.ba