Spremanje hljeba mnogima je dosadan posao jer teče u nekoliko faza, sa različitim stvarima kojima se treba pozabaviti – dok nadođe, pa se premijesi, pa natre…
U ovom receptu nema ničeg od toga. Ovaj hljeb je toliko jednostavan da priprema tijesta ne traje duže od pet minuta.
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1 1/2 kašike soli
- 1/2 kašike instant kvasca
- 1 1/2 šolje vode sobne temperature.
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, so i kvasac. Zatim dodajte vodu da se formira gusto tijesto. Posudu pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se tijesto odstoji 12-18 sati na sobnoj temperaturi. Najbolje preko noći.
Zagrijati rernu na 230 °C. Stavite posudu koja je pogodna za pečenje u rernu da se zagrije. U ovom trenutku tijesto bi trebalo da bude veliko i pahuljasto sa malim mjehurićima. Tijesto nežno uvaljajte u brašno i prespite u dobro podmazanu posudu.
Ne zaboravite: nema gnječenja. Zatvorite posudu poklopcem i pecite hjeb oko 30 minuta. Nakon toga sklonite poklopac posude i pecite još 15 minuta da dobije zlatno-smeđu i hrskavu koricu. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Izvor: Radio Sarajevo