Kultura

(FOTO) ŠTA TI JE ŽIVOT! Popularna Dara iz “Žikine dinastije” danas je mnogima neprepoznatljiva
Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono “ljubi ga majka”, jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz “Ludih godina” i drugih filmova o Mariji i Bobi.

Ova glumica velikog talenta je napustila Jugoslaviju početkom 70-ih godina 20. vijeka. Dara se preselila u Ameriku, gdje je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu. Glumica je planirala da se vrati u Srbiju, kako bi ponovo zaigrala na scenama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali do njega, sticajem okolnosti, nikada nije došlo, piše “Blic“.

Možda će Vas zanimati i:

Ona je tokom sinoćne večeri prisustvovala događaju u Jugoslovenskoj kinoteci. Svojim prisustvom je mnoge iznenadila, ali ono što su vidjeli je nažalost tužna slika. Popularna glumica je bila u kolicima. Ipak, dobar duh je nije napustio pa je u kolicima nasmijana. Neki je nisu prepoznali na prvi pogled, ali su ubrzo shvatili da je riječ o popularnoj glumici.

Koliko doprinosi umetnosti, svedoči i činjenica da Dara i u devetoj deceniji ulaže u mlade talente. Iz Fondacije “Dare Čalenić”, koju je glumica osnovala sa svojim suprugom, od 2004. godine ustanovljene su dvije specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button