Kultura

Preminula glumica koju je proslavila “Žikina dinastija”
Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon (84) preminula je u utorak poslije iznenadne i kraće bolesti, prenose “Novosti” i “Tanjug”.

Jelena je rođena 3. novembra 1933. godine, a bila je u braku sa pokojnim glumcem Stevom Žigonom. Majka je glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju “Prvi građanin male varoši”, “Moja strana sveta”, “Jutro”, “Divlje seme”, “Sudar na paralelama”, “Kapetan Leši”.

Kod jugoslovenske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji “Žikina dinastija” gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine.

U martu je na Međunarodnom forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno djelo “Sergej Bondarčuk”, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Izvor: TanjugMožda će Vas zanimati i:

Back to top button