Smrznuto voće i povrće, pa i konzervisano, je u nekim slučajevima zdravije zbog većeg nivoa vitamina C, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Naučnici su ispitali nivoe vitamina C u malinama, ananasu, šargarepi, grašku i kukuruzu šećercu i utvrdili da je mala razlika između svježeg i smrznutog stanja.
U nekim slučajevima smrznuta varijanta sadržavala je veći nivo ovog vitamina.
Taj viši nivo vitamina C posebno je bio izražen kod smrznutih malina i graška, dok su svježe maline imale najniži nivo.
Skoro da nema razlike između smrznutog i svježeg ananasa što se tiče nivoa vitamina, ali su obje varijante sadržavale više vitamina od konzerviranog. To je isto slučaj sa šargarepom.
Naučnici vjeruju da je razlog tome što se svježi proizvodi prebacuju sa velikih udaljenosti i ostavljaju u magacinima i u prodavnicama dug vremenski period.
U nekim slučajevima, svježe jabuke i krompir mogli su se ubrati čak i godinu dana ranije a onda držati u frižiderima sa niskim nivoom kiseonika kako bi se efikasno zaustavio proces sazrijevanja i kvarenja.
Hayat