“Iznenađeni smo što kelj sadrži toliko pesticida, ali rezultati ovog istraživanja su nedvosmisleni”, rekao je toksikolog Ekološke radne grupe Alexis Temkin.
Na listi namirnica koje sadrže najviše pesticida su i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer i krompir.
Na listi najmanje zagađenih namirnica su avokado, slatki kukuruz, ananas, smrznuti grašak, luk, papaja, patlidžan, šparoge, kivi, kupus, karfiol, tikvice, brokule, gljive i dinja.
Pesticidi pomažu u zaštiti usjeva od insekata, korova i infekcija, ali istraživanja su pokazala povezanost između izlaganja pesticidima i zdravstvenih komplikacija. Istraživanje je također pokazalo da organski proizvodi imaju manje ostataka pesticide od konvencionalno uzgojenih.
U izvještaju je navedeno da bi potrošači trebali kupiti organske proizvode kad god je to moguće, no istraživači ističu da to ne znači da ljudi koji sebi ne mogu priuštiti organski porizvedeno voće i povrće ne trebaju nikako konzumirati ove namirnice.
“Zdravstvene prednosti ishrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima”, poručila je analitičarka Ekološke radne grupe Carla Burns.