Arhiva

Dva najgora jutarnja pića koja praktički garantuju upalu i nadimanje







Mnogi od nas započinju dan s uobičajenim jutarnjim napicima, bilo da je to voda, kava, čaj, sok ili bilo što drugo što možete pijuckati dok se pripremate za dan koji je pred nama.

Važno je zapamtiti da pića po izboru mogu značajno utjecati na to kako se odvija ostatak dana, slično kao i hrana koju jedemo za doručak. Na primjer, neka jutarnja pića mogu nenamjerno doprinijeti neželjenom gostu – plinovima i nadutosti.

Možda će Vas zanimati i:

Medicinska sestra Lauren Thayer izjavila je da su proteinski šejkovi i voćni sokovi dva jutarnja napitka kojih se treba kloniti ako želite izbjeći plinove i nadimanje tijekom dana.

Proteinski šejkovi

Iako su proteinski šejkovi popularan izbor za one koji žele povećati unos proteina i podržati rast mišića, bitno je imati na umu potencijalne nuspojave, kao što su plinovi, nadimanje i upala.

“Proteinski šejkovi mogu biti teški za vaš stomak iz mnogo razloga. Može biti surutka u njima, koja je nusproizvod mlijeka ili zamjene za šećer koje se koriste u šejkovima. Ovo je samo jedan potencijalni nedostatak vještačkih zaslađivača, pored upale”, dodaje.

Kada konzumirate velike količine proteina u prahu brzo, to može preopteretiti probavni sustav, što dovodi do stvaranja plinova i nadimanja. Kako biste to izbjegli, možete razmisliti o odabiru proteinskih praškova s jednostavnijim sastojcima, odabiru alternativa na biljnoj bazi ili prilagodbi veličine porcije kako bi odgovarala vašoj probavnoj toleranciji.

Kao i kod svake promjene u prehrani, uvijek je dobra ideja razgovarati sa zdravstvenim radnikom ili nutricionistom kako biste pronašli najbolji proteinski dodatak koji je u skladu s individualnim potrebama i probavnom osjetljivošću.

Voćni sok

Iako voćni sokovi mogu izgledati zdravo, budući da je voće samo po sebi zdravo, postoje razlozi zbog kojih biste trebali izbjegavati pijenje voćnih sokova za vaše zdravlje. Voćni sokovi kupljeni u trgovini često se prave od voćnog koncentrata, šećera, dodanih aroma i vode, a ne od stvarnog voća.

Svi ovi sastojci mogu dovesti do viška plinova, nadimanja i upale. Mnogi komercijalno dostupni voćni sokovi bogati su fruktozom, prirodnim šećerom koji se nalazi u voću. Za neke ljude, konzumiranje velikih količina ovog šećera može predstavljati izazov za probavni sustav, što može rezultirati proizvodnjom plinova i nadimanjem. Upala je još jedan veliki nedostatak prekomjernog unosa šećera.

Back to top button