Lifestyle

Čuveni turski deserti s Taste Atlas liste koje morate probati!

Duboko kulturno naslijeđe










Odražavajući duboko kulturno naslijeđe i stotine godina tradicije, turska kuhinja je cijenjena širom svijeta – a ova slava svakako uključuje i turski desert. Neki smatraju turske deserte jednako očaravajućim kao i arheološko i kulturno bogatstvo zemlje – mnogi turistički vodiči rangiraju turske deserte na raznim listama „najboljih“ na svijetu.

Turske deserte, koji se razlikuju po okusu i delikatnosti, za gotovo svako nepce, vole i stanovnici i posjetioci. Kada je riječ o popularnosti turskih slatkiša, Taste Atlas je u svom izdanju “100 najboljih deserta na svijetu” istakao nekoliko poznatih turskih poslastica.

Možda će Vas zanimati i:

Globalno poznata  „turska baklava”

Baklava, vjerovatno najpoznatiji turski desert, je ukusna poslastica napravljena od slojeva kora tankih poput papira punjenih sitno mljevenim orasima i prelivena slatkim sirupom (agdom). Baklava i kultna Gaziantep baklava – iz Gaziantepa, koji je uvršten u UNESCO-ovu mrežu kreativnih gradova zbog svoje gastronomske tradicije – posebni su deserti u vodiču Taste Atlas.

Gaziantep baklava, koju je Evropska komisija registrovala kao okus jedinstven za tursku kuhinju, jedno je od najvažnijih turskih jela koji se poslužuje kako u svakodnevnim tako i  u posebnim prilikama. Iako je baklava opći naziv za poslasticu, desert može dobiti različite nazive u zavisnosti od načina pripreme i prezentacije.

Na primjer, fıstık sarma (rolnice od pistacija), također u Taste Atlasu, odnosi se na vrstu baklave napravljene od pistacija, najpoželjnijeg nadjeva za baklavu. Umotana u jednu koru, fıstık sarma se pravi od guste paste od pistacija, koja se ponekad naziva i „puter od pistacija“. Kao osnovni prikaz bogatog kulturnog naslijeđa Turske, baklava se u svakom obliku ili stilu smatra pravom poslasticom.

Još jedan tradicionalni turski desert na Taste Atlasu je kunefe. Poslužen vruć, kunefe sadrži otopljeni neslani sir u sendviču između dva sloja isjeckanih rezanaca (kadaifa) ili tijesta od griza, a zatim preliven slatkim sirupom (agdom) i ukrašen mljevenim pistacijama. Najukusniji kunefe nalazi se u turskim pokrajinama jugoistočne Anatolije, a ‘Antakya Künefe’, svjetski poznati desert Hataja, registrovan je u EU kao ‘Zaštićena geografska oznaka’.

Tradicionalno naslijeđe: mliječni deserti

Turski mliječni deserti su popularni i ukusni kao i ostali kulinarski užici u zemlji. Firin sutlač (puding od zapečene riže u rerni) je popularan tradicionalni turski desert napravljen kombinacijom mlijeka, riže i šećera; puding se zapeče, a karamelizirana površina se ukrašava cimetom ili lješnjacima. Iako je ovaj klasični desert dostupan širom zemlje, mnogi obožavatelji kažu da se najbolji firin sutlač služi u područjima poznatim po uzgoju mlijeka.

Datira iz otomanskog doba, kazandibi (puding od karameliziranog mlijeka) ima meku konzistenciju i blago zagorjelu bazu. Naziv deserta se odnosi na zagorjelo dno posude (kazan) u kojoj se priprema. Autentični kazandibi sadrži zapečeni donji sloj od sjeckanih pilećih prsa (tavuk göğsüa). Međutim, većina ovih poslastica se servira sa puterom, mlijekom, rižinim brašnom, šećerom i škrobom, sa karameliziranim dijelom na vrhu, bez isjeckanih pilećih prsa. Kao i bezbroj drugih fantastičnih turskih poslastica ovo tradicionalno jelo se služi uz tursku kafu ili čaj.

Maraš Dondurma (Maraš sladoled) je također u vodiču Taste Atlas. Sa gustom konzistencijom, prepoznatljivim okusom i aromom, Maraš Dondurma je omiljeni desert u cijeloj Turskoj. Tajna ove izvanredne poslastice leži u sastojcima: sladoled se pravi od mlijeka koza koje se hrane prirodnim travama u Kahramanmarašu, dok aromatičan “salep” potiče od korijena ljubičastih orhideja koje rastu u okolini.

Irmik halva (griz halva), još jedan turski desert u Taste Atlasu, neizostavan je dio anatolske kulinarske kulture. Pripremljeno s malim varijacijama u gotovo svakoj pokrajini, jelo se sastoji od griza, putera, šećera, mlijeka i pinjola. Često se služi vruć uz kuglicu ledeno hladnog Maraš sladoleda.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button