ArhivaZanimljivosti i zabava

Buntovnija i neposlušna djeca imaju veće šanse za uspijehu životu
Na osnovu istraživanja koje je sprovela društvena mreža za naučnike i istraživače ”ResearchGate” , otkriveno je da buntovna i neposlušna djeca imaju više šanse da u budućnosti postanu uspješni ljudi.

Ovo istraživanje, sprovedeno nad 3.000 djece starosne dobi između 8 i 12 godina, pratilo je njihov razvoj u razdoblju od 1968. godine pa sve do danas.

Analiziran je njihov koeficijent inteligencije, ocjene u školi, odnos sa drugarima, vanškolske aktivnosti, interesovanja, porodični odnosi… uopšteno, njihovi stavovi i ponašanje. Rezultati studije bili su neočekivani.

Obično se od “problematične” djece ne očekuje neki veći uspjeh u životu, a ispostavilo se zapravo da je ovo potpuno pogrešno mišljenje.

Studija je pokazala da djeca koja su obično prkosila autoritetu imaju tendenciju da postavljaju pitanja, istražuju stvari koje se događaju oko njih i razmišljaju “izvan granica”. Naučnici su utvrdili da se iz ove njihove buntovne crte u budućnosti izrodila izražena kreativnost, posebno kad je reč o novim idejama na poslu ili osmišljavanju i pokretanju sopstvenog biznisa.

Osobe koje su u “pravile probleme” u djetinjstvu – tvrdoglavi, neposlušni i klinci koji su bili buntovnici ili su prkosili autoretitima, u zrelom životnom dobu su zauzimali vosike pozicije na poslu, kao i da su zarađivali više novca od onih koji su imali bolje ojcene i generalno bili disciplinovaniji u djetinjstvu.

Naučnici su zaključili da je jedan od ključnih razloga za ovakav razvoj u kasnijem životnom dobu zaslužna sebičnost, koju ovakva djeca ispoljavaju. Kako u djetinjstvu nisu poštovali pravila koja su im školski autoriteti ili roditelji nametali, isti model su primenili i u kasnijem dobu. Ne obazirući se na pravila i naoružani dobrom veštinom pregovora, zahtijevali su veće plate, bolje uslove rada i sl, što su i uspjevali da izdejstvuju.

Izvor: PrvaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button