BiHZanimljivosti i zabava

Trogodišnja isključenja za studentice koje su veličale Mladića na UNSA
Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, koje su veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, isključene su sa studija na Univerzitetu u Sarajevu na period od tri godine, kao disciplinska mjera zbog teže povrede discipline ponašanja.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Jasmin Ahić, potvrdio je da je Disciplinska komisija za disciplinsku odgovornost studenata okončala postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti.

Njima je izrečena najstroža disciplinska mjera prema Statutu Univerziteta u Sarajevu, što uključuje isključenje sa studija na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno sa spomenutog Fakulteta na trajanje od tri akademske godine. Utvrđeno je da su njihova djela predstavljala grubo narušavanje ugleda Univerziteta i Fakulteta.

Dekan Ahić istaknuo je da odluka ima preventivni karakter i pozvao sve studente Univerziteta u Sarajevu da se suzdrže od korištenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, kako bi se izbjegle dalekosežne štetne posljedice u društvu.

Unatoč tome, Vujičić i Todić dobile su poziv od direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina da nastave studiranje na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu, s osiguranim stipendijama i smještajem u domu.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button