Nedjelja je uvijek dan za porodična okupljanja, što vrlo često znači i zajednički ručak. Ako nemate ideje šta kuhati danas, ovo je naša preporuka…
Piletina sa tikvicama sprema se vrlo lako i jednostavno. Jelo koje će vam dati osjećaj ugodne sitosti. Neka vam uz piletinu s tikvicama prilog bude riža, a neka se za stolom nađe i vina…
Sastojci (za 4 osobe)
- 400 grama pilećeg filea
- 2 kašike Gussnela Dolcela
- 400 grama tikvica
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica naribanog đumbira
- 50 ml vode
- 50 ml vina
- 1 kašičica Vegete
- 1 kašičica sezamova ulja
Priprema:
- Piletinu narežite na rezance i uvaljajte u Gussnel. Tikvice nemojte guliti, nego ih prerežite napola i zatim narežite na tanke ploškice,
- U vok ulijte ulje i zagrijte ga. Zatim stavite narezano meso i kratko ga popecite. Posolite s pola kašičice soli i izvadite na toplo mjesto,
- Zatim na istoj masnoći kratko popecite tikvice, posolite s preostalom soli i dodajte đumbir. Vratite meso i zalijte ga vodom i vinom,
- Dodajte Vegetu pa sve zajedno još kratko prokuhajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.
Savjet:
Kako biste dobili što tanje pileće rezance, neka fileti budu polusmrznuti.
Izvor: coolinarka