Lifestyle

Bezglutenski kolač od prosa sa dunjama







Jesenja čarolija okusa zaista se nalazi u ovom predivnom kolaču za čiju posebnu nutritivnu vrijednost je zaslužan griz od prosa. Konačno sam ga pronašla i u BiH.

Ranijih godina sam jela u Sloveniji divne kolače od griza prosa ali kako ga u Bosni nisam uspjela naci, isti su pali u zaborav.

Bice recepata mnoštvo u budućnosti jer sad konačno griz imam. Uživam u bezglutenskim kolačima, kako su samo lako probavljivi, zdravi, ukusni….ma divni.

O blagodatima prosa necu puno pisati osim što ću istaći da se radi o bezglutenskoj žitarici koja je neizostavni dio brojnih jela u sferi zdrave ishrane.

Posebno se preporučuje djeci u razvoju kao i osobama koje praktikuju neki vid sportskih aktivnosti.

proseni griz od prosa

PRIPREMA:

4 jaja, 4 kašike meda ili nekog drugog prirodnog zdravog zaslađivača (Javorov sirup, pirinčani slad, ječmeni slad, brezin šećer), 1,5 dcl mlijeka, 50 gr putera ili kokosovog ulja, 1 prasak za pecivo.

Sve sastojke sastaviti i umutiti a onda polako dodavati griz od prosa dok smjesa ne postane kao za palačinke.

Istresti pola smjese u pleh obložen papirom za pečenje i staviti u rernu na 200 stepeni samo 3 minute da se uhvati kora pa izvaditi iz rerne i poredati po tijestu obarene dunje.

U preostali dio dodati 2 kašike kakao praha i preliti preko dunja. Vratiti u rernu da se peče cca 20 minuta. Provjerite nožem da li je tijesto pečeno prije nego izvadite iz rerne.

Po želji posuti odozgo cimetom naravno cejlonskim ili vanilijom.

Servirajte ga uz čaj ili popodnevnu kafu. Umjesto dunja možete staviti neko drugo voće ili domaći pekmez.

cejlonski cimet

Autorica recepta: Almira Mujala / Zdravi Tinejdžeri

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button