Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u vrijeme Sultana Mehmeda iz Osmanskog Carstva i neizostavni je dio bajramske trpeze.
Tipične sa orasima i pistacijama su manje-više poznate, mi smo željeli pronaći nešto drugačije i u čitavom nizu, birali smo čokoladnu i mak verziju.
Čokoladna baklava
Sastojci:
500 g kora za pitu
250 g mljevenih oraha
150 g lomljenog plazma keksa
200 g mliječne čokolade
3 kašike šećera
3 kašike pšeničnog griza
rendana kora jednog limuna
200 ml ulja
100 ml kisele vode
125 g margarina
Šerbet:
800 g šećera
800 ml vode
Potrebno je još:
Preliv od čokolade
Priprema:
Kiselu vodu i ulje pomješati i staviti na vatru da proključa. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U većoj posudi sjediniti mljevene orahe, lomljeni plazma keks, šećer, griz, rendanu mliječnu čokoladu i rendanu koru od limuna.
Uzeti jednu koru za pitu, poprskati je mješavinom vode i ulja, prekriti drugom korom, nafilovati filom i urolovati. Na isti način utrošiti sav ostali materijal. Rolnice poredati u podmazan pleh i isjeći na manje komade.
Margarin istopiti i preliti preko baklave. Peći u zagrijanoj rerni na 200 C nekih pola sata, dok lijepo ne porumeni. Posebno skuhati šerbet od šećera i vode i preliti vruće preko pečene baklave.
Ostaviti da upije tečnost, pa poslužiti preliveno čokoladom.
Baklava od maka
Sastojci:
4 jajeta
150 g šećera
1 kesica vanil šećera
150 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
200 ml jogurta
350 g – 400 g mljevenog maka
500 g tankog tijesta za baklave
Šerbet:
500 ml vode
250 g šećera
1 limun
Priprema:
Jaja, šećer i vanil šećer pjenasto izmutiti. Dodati ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak i sve lijepo sjediniti. U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite dijelom nadjeva sa makom.
Postupak ponavljajte tako dok sve ne potrošite, a na kraju od gore stavite dva lista kora. Ovako poredanu baklavu isjecite na kocke ili trouglove. Pecite u pregrijanoj rerni na 200c oko 25 minuta.
Vodu i šećer stavite u šerpu i kada provri kuvajte još 10-tak minuta.
Dodajte limun narezan na kolutove. Prelijte preko baklave, a kolutove limuna poredajte od gore.