Politika

Majke Srebrenice o izborima: Naš načelnik ne može biti negator genocida




Nakon što je postalo izvjesno da će Mladen Grujičić biti načelnik Srebrenice umjesto dosadašnjeg Ćamila Durakovića, pričali smo sa majkama Srebrenice koje su u genocidu izgubile djecu, mnogobrojne članove familije.

-Besmisleno je da osoba koja negira genocid pobjedi u Srebrenici, koja promoviše nacionalizam da bude na čelu općine stradanja, u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima. To je bila jedna predizborna kampanja na najprljaviji način. Dolazili su iz Srbije, po Srebrenici urlali. Ali to je tako, ovo je Bosna i Hercegovina. Ovo je tlo zatrovano. Žao mi je ako Grujičić pobijedi zbog Potočara, 11. jula – priča nam Hatidža Mehmedović, srebrenička majka kojoj su u genocidu ubijena oba sina.

Podsjeća kako je do sada bilo pravilo da predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 11. jula u Srebrenici bude načelnik Srebrenice.

-Postavlja se pitanje kako će u toj ulozi biti neko ko negira genocid!? Koji je rekao da će promijeniti datum obilježavanja stradanja 11. juli. Do sada nam je načelnik davao sigurnost, nadu, a sada sve je neizvjesno – kazala nam je Mehmedović.

Pričali smo i sa Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

-Evo me u Srebrenici u jednoj kući sjedimo mi majke i razgovaramo o rezultatima izbora. San ne može na oči. Nadamo se da će Ćamil Duraković ipak odnijeti pobjedu. Čekamo da dođe to glasanje poštom, iz dijaspore. Moj načelnik i mojih nišana nikada neće biti onaj koji nosi kokarde, veliča zločine i zločince, nosi majice ratnih zločinaca Karadžića i Mladića. Moj načelnik nikada neće biti ona koji negira genocid – poručila je Mehmedović.

 

 

 

Izvor: faktor

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button