Svijet

Fiktivne firme koje zarađuju milione: U aferi Panama Papers spominju se Platini, Messi, Putin…










Velika afera uzdrmala je svijet. Najveće curenje tajnih dokumenata u istoriji otkriva kako su i gdje bogati, moćni i slavni prali novac te utajivali porez.

“Dosje Panama” otkriva gdje i kako političari, moćnici, bogataši skrivaju novac. Anoniman izvor medijima je dostavio čak 11,5 milijuna dokumenata o 214.000 fiktivnih kompanija u poreznim oazama. One postoje samo na papiru i kroz njih prolazi novac.

“Ovo je velika industrija i mislim da im je ovo jedan od najvećih udaraca s obzirom na veličinu te industrije i priljev i protok novca”, rekao je Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

Sve ide preko jedne od najzatvorenijih advokatskih kompanija “Mossack Fonseca”. Oni osnivaju firme uz pomoć kojih bogati i moćni iz cijelog svijeta peru i skrivaju novac. U dokumentima se pojavljuju imena bogataša, političara, sportista, šefova narkokartela, špijuna…

Među njima je više od 140 političara iz više od 50 zemlja, tu su i neki sadašnji i bivši državni čelnici. Tragovi vode izravno ili do porodice ljudi poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, britanskog premijera Davida Camerona, ukrajinskog predsjednika, islandskog premijera, saudijskog kralja, sirijskog predsjednika i mnogih drugih svjetskih moćnika. Na popisu su i neki od čelnika FIFA-e, UEFA-e kao što je Platini, a spominje se i najbolji nogometaš svijeta Messi, kao i druge nogometne zvijezde.

Kako sve to funkcioniše?

Neki bogataš ima osobu od povjerenja, najčešće člana porodice – taj čovjek kojem se vjeruje angažira advokatsku firmu specijalizovanu za poslovanje s offshore kompanijama, osnuje se firma koja u biti postoji samo na papiru, odnosno nema ni zaposlenih niti imovine, osim broja poštanskog sandučića.

Međutim, ta fiktivna kompanija zarađuje. Primjerice, kupi nešto za marku, a proda za milione. Sve dokumente medijima je dostavio anoniman izvor, a njihovo analiziranje trajat će dugo.

Izvor: dnevnik.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button