Ako upornosti i želji da ono što radite bude najbolje dodate ogroman talenat kakav posjeduje 34-godišnja Merima Hadžibegović iz Bugojna onda je uspjeh u pravljenju torti zagarantiran
U razgovoru za Fenu ističe da je njena ljubav prema hobiju, koji se pretvorio u pravi mali biznis, počela prije nepunih sedam godina kada je rodila svoju prvu djevojčicu, za koju je željela napraviti posebnu tortu.
“Satima sam sjedila kraj kompjutera, gledala torte i maštala o tome da napravim barem sličnu. Kupovala sam materijal i često ga bacala, jer mi ništa nije polazilo za rukom. Ali, nisam odustajala. Neka neopisiva želja da nastavim bila je jača od toga”, kazala je.
Dodaje kako joj veliku podršku u poslu pruža suprug, za kojeg kaže da je “često ostajao bez ručka, jer je satima sjedila i vježbala praviti torte“.
“Kada sam završila svoju prvu tortu bila sam veoma ponosna, jer je bila još ljepša nego sam zamislila. Taj osjećaj sreće i zadovoljstva nikada neću zaboraviti”, prisjeća se.
Pozitivni komentari prijatelja i prve narudžbe bili su joj, priznaje, dodatni motiv da postigne ono što želi, a to je da danas pravi razne, ukusne torte.
“U početku sam teško dolazila do materijala, koji je potreban da se napravi kvalitetna torta. Sjećam se, prvu peglu za fondan platila sam 25 KM, a danas se može naći i za pet KM. Od svake prodate torte kupovala sam stvarčice za ukrašavanje torti, koje mi oduzima i najviše vremena”, kazala je.
Ističe da zna satima praviti neku od željenih figura, i da se svakoj torti posveti na način kao da će je jesti sa svojom djecom, te da se dešavalo da za jedan dan napravi i po sedam torti.
“Volim da je materijal svjež, i da koristim puter. Jaja su, naravno, osnovna. Od njih zavisi debljina kore i fil. Najčešće pravim torte za vjenčanja i dječije rođendane. Poseban je osjećaj kada vidite osmijeh na dječjem licu dok gleda tortu koju sam napravila”, priča Hažibegović.
Priznaje da, ne tako davno, nije mogla ni zamisliti da će praviti torte i od toga puniti kućni budžet, te da je njena velika želja bila da se bavi arhitekturom.
“Nakon završetka građevinske škole odlučila sam upisati fakultet u Sarajevu. Nažalost, nisam primljena, jer su tražili 20 studenata, a ja sam na spisku bila 22. Onda sam u Mostaru upisala pravo. I sada, nakon toliko godina, često me pitaju otkud tolika kreativnost u mojim tortama, a ja mislim da je tomu krivac upravo ta moja neostvarena želja”, kazala je.
Torte su, kaže, njen posao i odmor u isto vrijeme, koji trenutno ne bi mijenjala ni za koji drugi.
“Imala sam ponudu da s porodicom živim u Austriji, gdje bih pravila torte za jedan restoran, ali nisam pristala. Sada mi više odgovara da u svojoj kući, okružena djecom, uživam u poslu koji volim”, zaključila je ova talentirana Bugojanka.
Na kraju kaže kako “ne bježi“ od mogućnosti da jednog dana ima vlastiti restoran u svom gradu, u koji će dolaziti svi njeni prijatelji koji je nagovaraju da otvori “objekt gdje će moći pojesti kvalitetan kolač“.
“Od ovoga se može fino zaraditi i živjeti. Naravno, ako se radi kako treba. Moje su torte putovale za Njemačku, Austriju, Sarajevo, Mostar, Konjic…”, kazala je Merima Hadžibegović.
Izvor:N1