Lifestyle

SEDAM odličnih razloga: Zašto trebamo što češće jesti kisele krastavce




Fermentirana hrana poput kiselih krastavaca ili kiselog kupusa prepuna je probiotika koji potiču zdravlje crijeva, dokazala su istraživanja.

Iako većina ljudi ne smatra da je ukiseljeni krastavac zdrava hrana, on zapravo može imati mnogo više koristi za zdravlje nego što se misli. Vitamin C se gubi tijekom procesa kiseljenja, ali mogu se zato mogu pojačati ostali hranjivi sastojci, poput vitamina skupine B. Vitamini topljivi u mastima u povrću (poput vitamina A u mrkvi) ostat će sačuvani, a vlakna će ostati netaknuta.

Kultivirano povrće poput kiselih krastavaca dobiva se postupkom fermentacije, a priprema se s otopinom soli, vode, octa (i šećera što je opcionalno). Osim što hranu čuva od kvarenja, fermentacija također stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka, koji su vrlo korisni za diverzifikaciju flore crijeva i poboljšanje zdravlja na brojne načine.

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati utjecaja na čišću kožu, bolje imunološko djelovanje, povećati zdravlje probavnog sustava i čak smanjiti depresiju. Proces fermentacije potiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših, zbog čega je i toliko rasprostranjena u mnogim tradicionalnim tehnikama pripreme hrane koje potječu još iz doba bez hladnjaka.

Ovo su samo neke od dobrobiti ukiseljenih krastavaca:

1. Kiseli krastavci jesu povrće
Kiseli krastavci se prave od sirovih krastavaca, i dok fermentacija malo mijenja njihov izvorni prehrambeni profil, kiseli krastavci su definitivno ‘legalno’ povrće. Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava 1/4 šalice preporučenog dnevnog unosa povrća za taj dan.

2. Ispijanje ‘kiselog soka’ može umiriti grčeve u mišićima
Prema istraživanju objavljenom u časopisu ‘Medicina i znanost u sportu i vježbanju’, pijuckanje kiselog soka od krastavaca djeluje na grčeve u mišićima kod dehidriranih muškaraca. Samo 1/3 šalice tog soka potrebno je kako bi ono pozitivno utjecalo na bol u mišićima, što dijelom može biti posljedica djelovanja octa za ublažavanje boli.

3. Bogati antioksidansima
Kiseli krastavci sadrže prirodne antioksidanse koji se nalaze u svježem voću i povrću, i dok kuhanje može razgraditi neke od tih hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, proces fermentacije zadržava njihov prehrambeni profil i antioksidacijsku snagu. Sok od kiselih krastavaca ima čak i veće količine antioksidansa C i E koji se bore protiv slobodnih radikala i koji poboljšavaju imunitet.

4. Kiseli krastavci mogu pomoći u borbi protiv raka slezene
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je sadržaj probiotika u tradicionalnim japanskim kiselim krastavcima učinkovit u borbi protiv raka slezene kod miševa, što bi moglo dovesti do razvoja novih izlječenja raka kod čovjeka u budućnosti.

5. Dobri su i za smanjivanje šećera u krvi
Konzumiranje fermentirane hrane poput kiselih krastavaca uz vaš obrok može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi zahvaljujući sadržaju octa, pokazalo je istraživanje iz 2005. godine. Stoga dodavanje kiselih i fermentiranih namirnica obrocima može biti korisno za šećer u krvi, uključujući i ljude koji imaju dijabetes.

6. Pomozite ‘nemirnim nogama’
Sok od krastavaca tradicionalni je narodni lijek koji može pomoći u liječenju sindroma ‘nemirnih nogu’, iako su razlozi za to još uvijek nejasni. No, visoka koncentracija elektrolita može igrati ulogu u smirivanju tih simptoma.

7. Probiotici su ključni
Probiotici su mikroorganizmi od kojih ljudi imaju mnogo koristi kada ih konzumiraju. Te korisne bakterije nude sve vrste zdravstvenih koristi, od bolje kože do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja, a fermentirana hrana poput kiselih krastavaca prepuna ih je. No, ipak, tajna je u tome što kiseli krastavci fermentirani u octu nemaju probiotičke učinke, tako da za maksimalne zdravstvene koristi treba koristiti kisele krastavce fermentirane u otopini soli i vode, piše 24sata.hr.

Izvor: 24sata.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button