Sastojci:
300 g riže,
1 glavica crvenog luka,
2-3 čehna bijelog luka,
2 paprike,
1 mrkva, list i korijen peršuna,
1 manja tikvica,
1 manji patlidžan,
2 paradajza,
maslinovo ulje,
goveđi temeljac,
so,
malo maslaca,
1-2 kašike rendanog parmezana.
Priprema:
- U posudu staviti 1,5 l vode i kocku za supu ili temeljac i kuhati da zavri, da dobijete temeljac za podlijevanje rižota. U dubljoj tavi zagrijati kašiku maslinovog ulja. Crveni luk sitno nasjeckati i staviti na zagrijano ulje. Bijeli luk nasjeckati i dodati na luk u tavi te pržiti dok ne porumeni.
- Dodavati povrće i pržiti – prvo nasjeckanu papriku pa mrkvu i peršun. Patlidžan oguliti i narezati na kockice i potopiti u hladnu vodu da izvuče gorčinu. Tikvicu oguliti i nasjeckati pa dodati na prethodno uprženo povrće. Pržiti malo pa dodati ocijeđen patlidžan. Na kraju oguliti paradajz, nasjeckati i dodati na povrće.
- Rižu oprati, ocijediti i dodati na povrće. Pržiti desetak minuta i dodati malo vrućeg temeljca. Miješati rižu i povremeno dodavati temeljac. Kuhati dvadesetak minuta i na kraju dodati sitno nasjeckani peršunov list.
- Ugasiti vatru, dodati parmezan, promiješati i na vrh staviti kocku maslaca. Sve lagano izmiješati da se maslac otopi.