Široko je rasprostranjena poslovica “jabuka na dan, doktor iz kuće van”. Međutim, šta se dešava ako pojedemo dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno, pet, deset?
Može li previše voća biti nezdravo?
– Definitivno može – odgovara njemački ljekar Karsten Lekutat (Carsten).
Voće naime sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko.
– Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze – dodaje Karsten.
Jedna jabuka nas čini zdravim, ali tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.
Znači, trebalo bi jesti samo povrće?
– Ne. Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća” jer ga općenito ljudi jedu premalo. Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranče ili šumskog voća”, objašnjava nutricionistica Antje Gahl.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira.
– Svježe voće je bolje od procesuiranog – napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentarcije i brže dospijeva u krvotok.
Zbog toga dr. Lekutat nije pobornik soka od narandže ujutro.
– Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo – kaže Gahl.
Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.
Izvor: Dnevni avaz