Lifestyle

Za lijek, za začin, za osvježenje







Metvica, menta ili nana, u narodu poznata kao jedna od ljekovitih biljaka. Među brojnim vrstama, a ima ih više od 600 poznatih, najrasprostranjenija i najomiljenija je engleska metvica sorte “mitcham” koju nazivaju i paprena ili crna metvica.

Ta sorta pojavila se kao križanac na polju klasaste metvice u pokrajini Mitcham u Engleskoj početkom 16. stoljeća. Ima ugodan miris mentola, pa otuda i naziv menta, dok smo naziv nana preuzeli od Turaka. Pripada familiji usnatica kao i mnoge druge slične biljke kao što su: origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i druge.

Smatra se da je porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspješno progonio pohotni bog podzemlja Had. Zaslijepio ju je svojim blještavim kolima, ali ju je od napastovanja spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u metvicu.

Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, a osobito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovito se pije kao čaj. I drugdje u svijetu ovaj se čaj stoljećima pije zbog ugodnog okusa i mirisa te brojnih ljekovitih svojstava.

Mentol za zdravlje usne duplje

Nana spada među čajeve koje bi uvijek trebalo imati kod kuće, jer dobro dođe kod različitih tegoba. Sadrži visoku količinu mentola, koji je po mirisu čini prepoznatljivom među hiljadama biljaka.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva. Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od nane općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Za probavu, mršavljenje i protiv stresa

Odavno je nan poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi njeni pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva.

Jedno od njenih primarnih svojstava je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje. Smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da se lakše zaspi.

Ublažava alergiju i astmu

Nana sadrži vitamine A, C i vitamine B kompleksa – tiamni, riboflavin, niacin, pantotensku i folnu kiselinu te B6, a od minerala kalij , kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink i bakar (0,3 mg).

Sadrži i dijetalna vlakana i fitosterol te druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline, koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije. Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale.

Smatra se da, zahvaljujući ružmarinskoj kiselini, ublažava alergiju i astmu. Oblozi od nane pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva.

Neka istraživanja pokazuju da bi mogla imati i antikancerogena svojstva, jer sadrži perililni alkohol, koji se u testiranjima pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, kože i pluća. No, za punu potvrdu ovog učinka potrebna su dodatna istraživanja.

Dokazano je da redovito ispijanje čaja od metvice sprečava neželjenu dlakavost na nogama, prsima, licu, leđima i drugim dijelovima tijela uzrokovano povišenim lučenjem muških spolnih hormona.

Ljekovito ulje

Eterično ulje nane pogodno je za liječenje brojnih zdravstvenih problema i djeluje slično kao i čaj.

Odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, pruritusa (svrbeža) kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja.

U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom te aknama. Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića. U neko bazno ulje dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane i koristite ga u masaži.

Nana za začin i osvježenje

Dok nanu najčešće koristimo u obliku čaja, ona je i sjajna začinska biljka. Izvrsno se slaže s povrćem poput paradajza, krastavaca, graška, mrkve i mladog krumpira, voćem poput jagoda, naranče, limuna, ananasa i dinje kao i s janjetinom, jogurtom i čokoladom.

Od začina dobro se slaže s peršinom, korijandarom, bijelim lukom, kardamonom i bosiljkom. dodajte je mesu, salatama, juhama i desertima – ne možete pogriješiti! Poznati hercegovački specijalitet – jalan japrak – posna sarma u lozovom lišću priprema se od riže s mladim lukom, biberom i mnogo listova nane.

Prilikom pripreme napitaka, dodajte nanu u čašu s par kockica leda, a možete i napraviti svoje maslinovo ulje s mentom! Jednostavno u malenu bočicu ulja dodajte nekoliko listića metvice i pustite neka ulje upije njena eterična ulja. Osjetit ćete razliku!

Uzgoj i čuvanje

Nanu možete uzgajati u vrtu, ali znajte da ona voli duboko, humusno i vlažno tlo. Raste toliko lako da sve što morate raditi je zalijevanje! Posadite nekoliko sadnica i dobro ih zalijte, a ona će se uskoro brzo proširiti.

Berite je pred samu cvatnju, što se događa u različita doba godine. Sušite je u hladu. Sušenu nanu čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 mjeseci.

Mjere opreza

Nanu ne bi smjele konzumirati trudnice, dojilje, mala djeca, dojenčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želučanom kiselinom.

Prevelike količine čaja od nane mogu dovesti do proljeva, grčeva, mišićnih bolova, osipa, pospanosti. Pazite da eterično ulje nane ne dođe u kontakt s očima.

Sirup od nane

Sirup od nane je zdrav i osvježavajući napitak, koji djeluje smirujuće na probavni sistem. Donosimo vam recept!

Sastojci:

– pola kilograma svježe nane (cijele grančice),

– 30-50 grama limunske kiseline (ovisno o okusu),

– tri kilograma šećera,

– četiri litre vode

Priprema:

Vodu stavite kuhati sa šećerom. Kad zavrije, kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru, dodajte limunsku kiselinu i pustite neka se ohladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte cijele grančice nane, promiješajte i poklopite neka odstoji 24 sata.

Sirup procijedite kroz gazu, ulijte u steriliziranu staklenku ili bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ako sirup planirate koristiti duže vrijeme, zamrznite ga kako se ne bi pokvario.

Srebrene šolje za čaj od nane

Čaj od nane popularan je u Africi i na Bliskom istoku, gdje se poslužuje u posebnim srebrenim šoljama.

Kad pripremate čaj od metvice zapamtite da čistoća i kvalitet vode utječu na okus.

Čajnu kašiku nane prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Izvor: Dnevni avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button