Čak i mala količina crvenog ili prerađenog mesa na dnevnoj bazi, kao što je to primjerice slanina, može povećati rizik od nastanka raka crijeva, stoji u najnovijem istraživanju, piše BBC.
Istraživači su analizirali podatke skoro pola miliona ljudi koji su učestvovali u studiji u Velikoj Britaniji. Tokom šest godina njihovog istraživanja otkrili su da je 2.609 ljudi razvilo rak crijeva.
Konzumiranje tri režnja slanine dnevno može povećati rizik od raka crijeva za 20 posto, a na svakih 10.000 ljudi koji su jeli 21 gram crvenog ili obrađenog mesa dnevno kod 40 je dijagnosticirana ova maligna bolest. Istraživanje o raku u Velikoj Britaniji također navodi da se 5.400 od 41.804 osobe može sačuvati od raka crijeva ako uopće ne jedu obrađeno meso.
Public Health England u svojim istraživanjima isto tako navodi da mnogi ljudi jedu previše crvenog i obrađenog mesa, a stručnjaci savjetuju ljude koji jedu mnogo ovih namirnica da pronađu način da smanje unos. Ministarstvo zdravlja Velike Britanije savjetuje svima koji jedu više od 90 grama crvenog i obrađenog mesa dnevno da smanje na 70 grama.
Prerađeno meso, uključujući slaninu, kobasice, hrenovke i salame su namirnice koje nisu lako kvarljive i imaju mogućnost promjene okusa sušenjem ili dodavanjem soli ili konzervanasa.
Smatra se da su hemikalije uključene u preradu mesa upravo glavni okidač za nastanak raka. Izlaganje visokim temperaturama, kao naprimjer na roštilju, također može reaktivirati kancerogene hemikalije. Isto tako, govedina, janjetina i svinjetina sadrže proteine koji mogu oštetiti crijeva u procesu razgradnje.