Kurkuma je zeljasta biljka porijeklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira, a njena ljekovita svojstva su magična. Od njenog korijena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina. Prepun je vitamina i minerala, te sadrži željezo i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna. Štiti jetru, poboljšava probavu, smanjuje nadutost te obnavlja crevnu floru. Antigljivično djelovanje može pomoći u borbi protiv Kandide. Njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, a mnogi ističu i potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.
Mljevena nekuhana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuhanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite svježe rendani začin u kuvanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu. Bitno je znati da je osetljiv na svjetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mjestu i to najviše 6 mjeseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.
U kineskoj narodnoj medicini vjekovima se koristi za meridijane slezine, jetru i želudac. Čisti i jača krvi, smanjuje visok pritisak, a Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimuliše rad materice i uklanja menstrualne bolove.
Prirodna indijska medicina – Ajurveda je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, koja jačaju imunološki sistem. Doktori Ajurvede je preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu. Osim toga, rješava probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.
Ova biljka je odlična u borbi protiv depresije, poboljšava rad mozga i liječi dijabetes.
Jedno istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da kurkumin deluje efikasnije nego lijekovi za artritis.
b92