Arhiva

Građevinsko-geodetska škola: Nakon praktične nastave, učenici spremni za tržište rada













Prva generacija izolatera ovojnice objekta u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla ove školske godine završava školovanje. Riječ je o zanimanju koje je uspostavljeno prije dvije i po godine, a kako bi učenicima pružili adekvatno obrazovanje kroz projekat su obezbijedili i praktičnu nastavu.

Silvio Božić jedan je od 50-tak učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla koji se školuje za zanimanje izolater ovojnice objekta. Prvi je razred, a krenuo je stopama brata koji je već završna godina ovog smjera i koji mu je prenio iskustva iz ove škole.

Možda će Vas zanimati i:

”To je zanimanje sada popularno, jer kada ga završite imate obezbijeđen posao, diplomu iz Polybau škole iz Švicarske, volim taj posao, pronašao sam se u njemu, nastavni plan i program je dobar”, navodi Silvio.

Osamnaest učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla sa završetkom ove školske godine dobit će zvanje izolater ovojnice objekta što je novo zanimanje u našoj zemlji. Prije dvije i po godine, zbog zainteresovanosti i potrebe na tržištu rada, ova obrazovna ustanova uvela je taj smjer, prilagodili su nastavni plan i program, te uz podršku švicarske Polybau škole i Vlade ove države osigurali učenicima praktičnu nastavu.

”U našim radionicama su moderni modeli na kojima učenici rade sa savremenim materijalima, a časove pored naših stalno uposlenih profesora praktične nastave, drže i profesori iz Polybau škole iz Švicarske koji tri do četiri, pa nekad i pet puta u toku godine dođu i budu tri do pet dana”, kaže Amela Karahodžić, profesorica stručno-teoretske nastave Građevinsko-geodetske škole Tuzla.

Direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Mevludin Ferhatović navodi da ”nema dobrog majstora bez dobre praktične nastave u školi i posjeti gradilištima, a nikako jedno ili drugo”.

Najveći dio svog vremena, učenici provode na praktičnom obrazovanju u ovoj radionici, koja je uređena zahvaljujući Vladi Švicarske odnosno projektu kojim je osigurano opremanje i nabavka potrebnih alata. Kako navodi profesorica Karahodžić, učenici rado provode vrijeme ovdje, što je i bitnije od teorijskog obrazovanja. Na ovaj način, poslije završene praktične nastave tokom školovanja, učenici su spremni za tržište rada.

”Za današnje firme i za današnju stručnu školu jako je važno da se praktična nastava realizuje što kvalitetnije, kako bi kadar koji izlazi iz škole bio što sposobniji i što kvalitetniji za rad na tržištu”, kaže profesorica Karahodžić.

Pored švicarske Vlade, opremanje radionice u kojoj se obavlja praktična nastava pomogli su i privrednici iz ovog kantona, koji su mogu nadati da će ovi učenici ostati u Bosni i Hercegovini i svoje stečeno praktično znanje primjenjivati upravo u njihovim firmama. Rezultati dosadašnjeg školovanja i praktične nastave prezentovani su u ovoj školi u okviru okruglog stola ”Kvalitetno obrazovanje je put do zaposlenja” kojoj su prisustvovali predstavnici obrazovnih ustanova i institucija, nevladinih organizacija i privrednici koji bi mogli zapošljavati ovaj kadar.

RTV Slon

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button