Crvena leća, iako tako divna, nije dovoljno zastupljena u našim kuhinjama. Ne zaboravite, ova čudesna biljka je pravo nutritivno blago. Najljepši specijalitet sa crvenom lećom je čorbica. Toliko je zdrava i bogata da jedna njena zdjela, uz krišku integralnog hljeba, je sasvim dovoljna za jedan obrok. Djeca je rado jedu zbog kremaste teksture pa zato predlazem svim mamama da je uvrste u redovan jelovnik.
Crvena leća je odličan odabir za vegetarijance i vegane jer je dobar izvor bjelančevina. Jedna šoljica leće osigurava gotovo 40 posto dnevne potrebe za bjelančevinama, a ne sadrži više od približno 230 kalorija.
Brzo je kuhana i od svih vrsta je najukusnija. Leća sadrži puno željeza, a ne sadrži masnoće i kolesterol koje su obično prisutne u crvenom mesu. Izvrstan je prirodni izvor vlakana koja su važna za snižavanje razine kolesterola u krvi.
Leća je zbog visokog sadržaja vlakana, magnezija, folne kiseline i vitamina B vrlo važna i korisna namirnica za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
PRIPREMA:
U šerpu staviti komad tikve (predlazem hokaido ili stambolku-narandzaste boje), 1 glavicu crvenog luka, 1 veću mrkvu, 1 šolju od čaja crvene leće prethodno oprane i komad piletine ( batak ili drugi komad). U to dodati 1 litar vode i kuhati cca20 minuta a zatim piletinu odvojiti od kosti i vratiti u šerpu. Sve zajedno izblendati stapnim mikserom, dodati so i ostale začine po zelji i pustiti da kuha jos 5 minuta. Servirati uz kašiku pavlake ili limunovog soka.
Autor recepta Almira Mujačić / Zdravi Tinejdzeri