Ovoga proljeća htjeli biste obitelj i prijatelje iznenaditi nekim zdravim kolačem, koji će ih u času osvojiti kremoznom teksturom i bogatstvom okusa?
Predlažemo vam da u svoj slatki meni uvrstite ovu čokoladnu tortu od batata!
Osim što ćete njome oduševiti sve čokoljupce, na svoje će doći i oni koji vole miris kokosa i zdrave grickalice, poput lanenih sjemenki, zobenih pahuljica i datulja.
Jednom kad kušaju ovu tortu, svi će se zaljubiti u slatku orašastu aromu batata, koji je prava riznica vitamina, a usto je niskokaloričan i pogodan čak i za dijabetičare.
Za slatkoću tijesta zaslužna je kraljica egzotike – datulja, a divnu kremoznu notu ovoj torti daje avokado, koji se u obliku pudinga savršeno sljubio s medom i kakaom.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 200 g paste od datulja ili svježih datulja
- 250 g pirea od batata
- 50 g zobenih pahuljica
- 1-2 žlice kokosova ulja
- prstohvat soli
- 2 žlice meda
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- vegansko jaje = 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki + 4 žlice vode
Za čokoladni puding*:
- 1 zreli avokado
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice meda
Priprema:
- Batat operite, ogulite i kuhajte u vodi dok ne omekša.
- U multipraktik stavite redom zobene pahuljice, datulje ili pastu od datulja, kakao u prahu i sol pomiješanu sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Na kraju dodajte med, otopljeno kokosovo ulje i vegansko jaje (lanene sjemenke koje ste prethodno već pripremili).
- Smjesu utisnite u kalup promjera 18 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto pecite 25 minuta na 160 °C.
- Dok se tijesto peče, pripremite čokoladni puding od avokada. U multipraktiku ili blenderu izmiksajte jedan zreli avokado te mu dodajte kakao u prahu i med.
- Čokoladnim pudingom namažite toplo pečeno tijesto. U slast!
* Ne morate slijediti ovu recepturu za puding. Slobodno se poigrajte sastojcima i količinom tako da kolač odgovara vašim željama i nepcu.
Ako nemate avokado ili vam ne odgovara njegov okus, isprobajte sljedeće kombinacije zdravih čokoladnih krema:
a) namočeni indijski oraščići, datulje, kakao pasta ili kakao s malo zaslađivača, poput meda ili javorova sirupa
b) kokosova krema i čokoladne kapljice
c) kokosovo ulje, med i kakao u prahu
d) pire od batata, kakao, med, bademovo mlijeko i maslac od badema ili kikirikija
e) maslac od orašastih plodova po želji, med i kakao u prahu.