Tehnologija

Kako vratiti obrisane fajlove sa računara ili mobitela













Šta se dešava sa obrisanim fajlovima s vašeg računara, kuda odlaze? Najkraće rečeno, obrisani fajlovi i dalje ostaju na računaru.

Kad obrišete bilo koji fajl, on je fizički još uvijek tu, samo se pokazivač (pointer), koji je vodio ka njegovoj lokaciji (adress) usmjerava ka lokaciji nekog drugog fajla. Fajlovi se na hard disku raspoređuju među sekcijama diska, a veliki fajlovi se često nalaze na više adresa, u različitim dijelovima diska ili sekcijama.

Možda će Vas zanimati i:

Sve obrisane fajlove moguće je povratiti putem specijalnog softvera, osim u slučaju kada je nešto drugo prepisano preko njih. Ipak, ni to ne znači da su vaši fajlovi nestali zauvijek. Poznato je da su određene kriminalne grupe uspjele da povrate povjerljive podatke iz odbačenog kompjuterskog otpada.

Šta sa mobilnim uređajima?

Spasavanje podataka sa mobilnih uređaja je proces za koji je pored tehnologije i znanja, potrebno iskustvo. Sam postupak je složeniji i dugotrajniji u odnosu na iste kvarove na drugim tipovima medija. Ipak, dobro je početi uz saznanje da tip operativnog sistema koji se nalazi na pametnom telefonu ili tabletu ne predstavlja ograničenje, tako da pored standardnih Android, iOS i Windows operativnih sistema, spašavanje podataka moguće je i sa starijih uređaja, sa svojim specifičnim operativnim sistemima.

Postoje dve vrste oštećenja podataka na mobilnim uređajima, mehanička i logička. U slučaju logičkih oštećenja, kao što je fabričko resetovanje telefona (Factory Reset), da bi spasavanje podataka bilo uspješno ili zadovoljavajuće, potrebno je da se telefon više ne koristi. Razlog za to je isti kao i kod hard diskova – kada obrišete podatke s nekog uređaja, svako korišćenje tog uređaja može da prepiše obrisani sadržaj i onemogući vraćanje izbrisanih podataka.

Većina korisnika misli da se ne može prepisati obrisano sve dok ne snimi nove slike, video snimke, dokumenta i druge fajlove. Nažalost, to je netačno!

Sam rad uređaja upisuje privremene podatke u memoriju telefona, datoteke sa pozivima i porukama, otvaranje Facebook naloga, surfovanje Internetom, itd. Dakle, nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su vam ti podaci zaista važni i želite da ih vratite.

Izvor: mondo.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button